Sådan lærer flygtninge hurtigst at sige 'Rødgrød med fløde'

Sardar fra Syrien begyndte for alvor at lære dansk, da han kom i praktik på Danish Crown-slagteriet i den lille by Blans.
Syriske Sardar Hasso har kæmpet for at lære dansk, men det har hjulpet ham, at han har fået undervisning på sin praktikplads, fortæller han. 
Syriske Sardar Hasso har kæmpet for at lære dansk, men det har hjulpet ham, at han har fået undervisning på sin praktikplads, fortæller han.  Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

Flygtningene i jobforløb lærer hurtigere dansk, når sprogundervisningen foregår på arbejdspladsen. Det viser et konkret tilfælde fra Danish Crown-slagteriet i Blans i Sønderjylland.

Jobcenteret i Sønderborg Kommune sendte sproglærere til slagteriet, hvor en stor gruppe syriske flygtninge dagligt modtog tre timers undervisning i dansk. Danskundervisningen har været helt afgørende for, at forløbet på slagteriet blev en succes, mener jobcenterchef i Sønderborg Kommune Anne Kirk .

Det skriver Ugebrevet A4.

Skal tvinges til at tale dansk

- Det er en af nøglerne. I det hele taget giver det rigtig god mening at sprogundervisningen foregår på arbejdspladsen, for når voksne skal lære noget nyt, skal de relatere det til noget, der giver mening, siger jobcenterchef i Sønderborg Kommune, Anne Kirk til Ugebrevet A4.

- Det er næsten umuligt at lære et sprog, med mindre man kontinuerligt bliver tvunget til at bruge det, man lærer, siger hun.

To ud af tre kommuner tilbyder i samarbejde med sprogskolerne danskundervisning på arbejdspladsen. Det viser en rundspørge blandt landets Jobcentre, som Ugebrevet A4 har foretaget. 56 jobchefer har deltaget i undersøgelsen.

- Det er svært at tale dansk

Sardar Hasso er en ud af 16 flygtninge, der i oktober sidste år sleb knivene og begyndte i et 26-ugers praktikforløb for flygtninge på slagteriet. Han er flygtet fra den kurdiske by Kobane i Syrien.

- Jeg kan godt lide at lære dansk, men det er svært lidt. Det er svært at tale dansk, fortæller Sardar Hasso.

Danskundervisningen har været helt afgørende for, at forløbet på slagteriet blev en succes, mener fabrikschef Ole Carlsen fra Danish Crown.

På et tidspunkt var han bekymret, fordi det gik langsomt med syrernes danske sprog. Det krævede kun et enkelt opkald til jobcenteret, før der blev hyret en ekstra sproglærer.

11 blev fastansatte

- Det kræver at jobcentrene sammen med kommunen er villige til at se, hvad virksomhedens behov er, og det har de gjort i vores tilfælde. Havde vi selv skulle gøre alt det her, havde det været nemmere at ringe til en gut, der kunne stille med tyve polakker, der kunne hoppe direkte på linjen, siger Ole Carlsen.

I dag er 11 syrere fastansat på slagteriet på normale vilkår. Det betyder også, at de går til danskundervisning i fritiden uden for arbejdspladsen.

Rundspørgen fra Ugebrevet A4 viser også, at tre ud af fire kommuner tilbyder særlige flygtningeforløb. Men der er stadig et stykke vej til målet, for der er få virksomheder, der har erfaringer med at ansætte flygtninge som Sardar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.