'Hårde Kåre' chokerer fagformand: ”Det er frygteligt”

Medicinal-giganten Lundbeck nedlægger 1000 stillinger verden over. 300 i Danmark.
- Enhver kan sige, at man er chokeret over at få sådan en meddelelse, siger Ulla Jeppesen. Her er det medarbejderne, der forlader kantinen efter medarbejder onsdag klokken 10.
- Enhver kan sige, at man er chokeret over at få sådan en meddelelse, siger Ulla Jeppesen. Her er det medarbejderne, der forlader kantinen efter medarbejder onsdag klokken 10. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Onsdag morgen sendte Lundbecks nye topchef Kåre Schultz rystelser gennem den store medicinalvirksomhed, da han i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for andet kvartal onsdag morgen, bebudede, at 1000 stillinger i forbindelse med omstruktureringer skal nedlægges.

300 af dem skal findes i Danmark, og det får formanden for HK it, medie og industri Hovedstaden, Ulla Jeppesen, til at frygte det værste for HK’s laboranter, kontorfolk og salgsfolk på virksomheden.

- Jeg synes, det er en frygtelig trist nyhed. Jeg har her til morgen netop lige underholdt med, at det opsving, der bliver talt så meget om, går vores område forbi, siger Ulla Jeppesen og henviser til, at også Haldor Topsøe og Egmont har lanceret store fyringsrunder i den seneste tid.

Ifølge HK Privats oplysninger er det primært ansatte ved hovedsædet i Valby, der skal fyres, og Ulla Jeppesen og HK vil nu gå efter "ordentlige vilkår for de kolleger, der bliver ramt af fyringerne."

- Forhåbentlig kan frivillige aftrædelsesordninger og naturlig afgang få antallet af fyringer ned, siger Ulla Jeppesen, der er formand for både laboranter og administrativt ansatte hos Lundbeck.

Hårde Kårde

Det var ventet på forhånd, at den nye topchef i Lundbeck ville lancere omstruktureringer i forbindelse med sit første regnskab i selskabet onsdag morgen. Men virkeligheden oversteg forventningerne og har overrasket analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm Brand Bank.

Spareplanen er så omfattende, at den kan give den nye topchef øgenavnet Hårde Kåre, lyder det fra analytikeren.

Chokeret

Ulla Jeppesen har været i kontakt med tillidsfolk på Lundbeck som onsdag formiddag holder møde med ledelsen om situationen. Også her har nyheden overrasket.

- Enhver kan sige, at man er chokeret over at få sådan en meddelelse, siger Ulla Jeppesen.

Hun ser dog alligevel lidt lyspunkter midt i den vanskelige situation. Ledigheden er nede på 1,4 procent i hovedstadsområdet.

- Det, vi kan glæde os over, er, at arbejdsløsheden blandt laboranter næsten ikke er til at få øje på. Der er gode beskæftigelsesmuligheder. Vi har mange store medicinvirksomheder som Leo Pharma og Novo. Det er en branche, hvor det går godt, siger Ulla Jeppesen.

En hård omgang

Hun håber på, at en del medarbejdere kan få plads hos netop disse virksomheder.

- Men det ændrer ikke på, at det er en hård omgang for alle dem, bliver ramt af fyringerne, siger hun.

Lundbeck har foruden hovedsædet i Valby også en fabrik i Lumsås i Nordvestsjælland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.