Håndværkere og rengøringsfolk i fare: Så bredt rammer Lundbecks fyringer

Onsdagens fyringer rammer flere personalegrupper, oplyser HK
- Man skulle måske i stedet se lidt mere på medarbejdernes situation i stedet for, hvor mange kroner man kan putte i aktionærernes lommer, siger Ulla Jeppesen.
- Man skulle måske i stedet se lidt mere på medarbejdernes situation i stedet for, hvor mange kroner man kan putte i aktionærernes lommer, siger Ulla Jeppesen. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix

Flere forskellige medarbejdergrupper på medicinalvirksomheden Lundbeck kan risikere at blive ramt af den massive fyringsrunde, som topchef Kåre Schultz løftede sløret for onsdag.

Det fortæller formanden for HK it, medie og industri Hovedstaden, Ulla Jeppesen, til Avisen.dk.

- Vi har fået bekræftet, at det er 300 stillinger, der skal nedlægges. Det står stadig ikke klart, hvem og hvilke medarbejdergrupper, der bliver ramt og i hvilket omfang. Men vi har fået at vide, at det rammer hele vejen rundt. Ikke bare vores administrative medarbejdere og laboranter. Det er også håndværkere, rengøringsfolk, udviklingsafdelinger og forskning. Det er over en bred kam, siger Ulla Jeppesen.

I forbindelse med den omfattende spareplan skal Lundbeck beskære omkostningerne med tre milliarder kroner. Omstruktureringer skal nedlægge omkring 1000 stillinger - 300 i Danmark.

Besparelserne skal hentes ved at omstrukturere hovedkontorsfunktioner, skære ned på generelle og administrative funktioner i dattervirksomheder og udvide det nyligt etablerede servicecenter i Krakow i Polen, oplyser Lundbeck.

Drop aktionærerne

Ulla Jeppesen fortæller, at tillidsfolk og fagforeninger fra torsdag vil gå i gang med en møderække med ledelsen, hvor parterne skal forhandle fratrædelserne i detaljer. Det skal blandt andet undersøges, om der er mulighed for frivillige fratrædelser blandt noget af personalet, ligesom det skal bestemmes, i hvor høj grad Lundbeck skal hjælpe medarbejderne videre til nye job.

Lundbeck har i et stykke tid kæmpet med udløbne patenter, og det var ventet, at Kåre Schultz ville fremlægge en spareplan. Ulla Jeppesen mener dog, at nedskæringerne alene bliver gennemført for at tilfredsstille aktionærer, der forventer større udbytte.

- Man skulle måske i stedet se lidt mere på medarbejdernes situation i stedet for, hvor mange kroner man kan putte i aktionærernes lommer, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.