Grillet om børn på kontanthjælp: Se DF-ordførerens svar

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted svarede i dag på læserspørgsmål om blandt andet børn, der bliver ramt kontanthjælpsloftet.
Bent Bøgsted svarede på spørgsmål fra Avisen.dk's læsere.
Bent Bøgsted svarede på spørgsmål fra Avisen.dk's læsere. Foto: Scanpix/arkiv

På dagen for Folketingets åbning er kontanthjælpsmodtagere fra hele landet strømmet til Christiansborg Slotsplads for at demonstrere mod kontanthjælpsloftet.

Avisen.dk havde sat to politikere i stævne for at lade dem svare på læsernes spørgsmål om kontanthjælpsloftet direkte via en livesending på Facebook.

En af dem var Dansk Folkepartis Bent Bøgsted. Han blev blandt andet spurgt ind til de mange børn, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Men det var sparsomt med de konkrete svar på lige netop de spørgsmål.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har tidligere lavet en analyse, der viser, at 11.000 børn kan se frem til et liv under fattigdomsgrænsen efter indførelsen af kontanthjælpsloftet.

- Hvad vil man gøre for at modhjælpe det? lød et af spørgsmålene til Bent Bøgsted.

- Man er nødt til at se på de beregninger, der er lavet. Når man ser på kontanthjælpsmodtagere, så regner man alle ydelser med. Det vil sige det er kontanthjælp, det er børneydelse, børnebidrag, boligstøtte og så videre. Det gør man også, når man har et job, så regner banken også det hele med, når man skal lave budget. Det kender jeg alt til. Det har jeg også selv prøvet, siger Bent Bøgsted.

Et andet spørgsmål gik på, om der er et sikkerhedsnet til de børn, hvis forældre bliver ramt.

- Hvis du mener det der med, at kommunen så kan gå ind og give flere penge, fordi de har børn, så er det ikke den måde, det er regnet ud på. Det er regnet ud på den samlede ydelse, så sammenligner man med, hvad har en, der har et job på mindstelønnen. Den sikkerhedsline der er, det er den, som kommunerne skal ind og kigge på og hjælpe dem med at finde et job, siger Bent Bøgsted.

Se interviewet med Bent Bøgsted i opslaget nedenfor. Artiklen fortsætter efter opslaget.

S: Vi kan ikke love en afskaffelse

Også Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn svarede på læsernes spørgsmål.

- Hvis I kommer til magten, ruller I så kontanthjælpsloftet tilbage? lød et af spørgsmålene til ham.

- Det kan vi på ingen måde love, siger Leif Lahn og uddyber:

- Vi vil meget gerne afskaffe det, men når vi siger, at vi ikke kan love det, så er det fordi det ikke kan hjælpe noget, at kassen er fuldstændig tom, når de andre og Lars Løkke efterlader den.

Leif Lahn blev også stillet til ansvar for, at nogle af de mennesker, der er i systemet i dag, også var det, da Socialdemokratiet sad i regering. 

- Det ansvar vil jeg bestemt også gerne tage, for jeg var selv med til at lave de her reformer. Vi har været med til at sætte en del mennesker på kontanthjælp, siger Leif Lahn.

Han forklarer, at hensigten dengang var at få mennesker, der havde været på kontanthjælp i 15-20 år, ud af systemet.

- Vi begyndte at interesse os for det enkelte menneske og lave en reform derefter. Det er ikke alt, der har virket, og der er meget mere, der skal begynde at virke, og meget mere vi skal tage fat i. Men det var vores intention at få de her mennesker tættere på arbejdsmarkedet. Det var slet ikke vores intention samtidig med at skære dem i ydelsen, som den nuværende regering og deres støttepartier gør. Det er vi stadigvæk fuldstændig imod, siger Leif Lahn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.