17-årige Jack mærker kontanthjælps-presset: Jeg ser min mor ked af det hver dag

Jack Roland Pedersen demonstrerer, da han frygter for sin generations fremtid.
Henter afspiller ...
Syttenårige Jack Roland Pedersen er væsentlig yngre, end de andre demonstranter, men han er bekymret for fremtiden under kontanthjælpsloftet. Foto: Victor Emil Kristensen
I bussen fra Frederikshavn mod København, hvor der skal demonstreres mod kontanthjælpsloftet, er gennemsnitsalderen et stykke over 50 år. Og så er der en enkelt teenager.
 
Syttenårige Jack Roland Pedersen fra Frederikshavn sidder og misser med øjnene. Han har været oppe siden kvart over fire for at nå med bussen. Men selvom søvnen stadig sidder i øjenkrogen, er han glad for, at han tog med. Hans egen mor er nemlig syg og i ressourceforløb, og mange af hans venner kommer fra hjem, hvor den ene eller begge forældre er på kontanthjælp. De frygter nu at ryge på gaden. 
 
- Jeg har flere venner, hvis forældre er på kontanthjælp, og de frygter, at de ikke kan blive boende. Min verden er ikke, hvad den har været. Jeg ser min mor ked af det hver dag, siger Jack Roland Pedersen. 
 
Selv arbejder Jack Roland Pedersen i øjeblikket på en grillbar og har en uddannelsesplan klar. Intet tyder på, at Jack Roland Pedersen selv i den nærmeste fremtid skal stifte bekendtskab med et jobcenter. Alligevel er han bekymret for, hvad det betyder, når der skæres yderligere i kontanthjælpen. 
 
- Næsten alle mine venner har en mor eller far, der er på kontanthjælp. Jeg kommer ofte i Aalborg Øst, og der rammer reformerne rigtig hårdt. Jeg har allerede to venner, hvis familier er blevet sat på gaden, siger Jack Roland Pedersen. 

Politikerne skal sætte sig ind i vores liv

Den unge teenager håber, at demonstrationen vil gøre det klart for politikerne, at det ikke er alle, som ikke vil arbejde. Mange er simpelthen for syge. Hans egen mor er i ressourceforløb, da en nervesygdom har gjort hende ude af stand til at arbejde. 
 
- Jeg håber blot, at politikerne vil sætte sig ind i kontanthjælpsmodtagernes liv. Der er dem, der kan, men ikke vil, og dem, som vil, men ikke kan, siger Jack Roland Pedersen. 
 
Ifølge den unge demonstrant er det, der foregår i øjeblikket, en klapjagt på samfundets svageste.
 
- Uanset om du er fattig eller rig, så har du ret til at blive behandlet på samme vis. Jeg tror, det kommer til at gå galt, for politikerne tænker ikke på, hvad konsekvenserne af deres reformer er. De kender slet ikke de mennesker, som det rammer, siger Jack Roland Pedersen.

Avisen.dk er med til Folketingets åbning og demonstration mod kontanthjælpsloftet og sender live hele dagen. Følg med på Facebook, eller se den seneste live-sending nedenfor.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.