Gør maling af hjemmet til en succes

Både malingen og udstyret er vigtigt, når du skal male indendørs selv. Se her, hvad du skal gå efter.
Mal altid i dagslys, så du undgår at lave fejl i skyggerne.
Mal altid i dagslys, så du undgår at lave fejl i skyggerne. Foto: Colourbox/free

Pensler, ruller, maling - og forvirring.

De fleste har prøvet at skulle male en ny lejlighed, det gamle skur i baghaven eller det lyserøde børneværelset, der forvandles til et sort teenageværelse.

Men en overhaling med maling kan virke uoverskuelig, hvis man ikke ved, hvor man skal starte. Det forklarer Lone Bjørslev Kisbye, der er PR Manager hos Flügger Farver.

- Det er vigtigt, at man fra start gør sig klar og tænker projektet igennem. Man skal forberede sig med tid, møblerne skal flyttes, og der skal dækkes af. Og så skal man altid huske at rådføre sig med malerforretningen, siger hun til Ritzau Fokus.

Først skal man sørge for at have det rigtige udstyr. For bruger du en forkert pensel eller rulle, bliver resultatet derefter.

- Sørg for at investere i noget udstyr, der kan rengøres. På den måde kan den holde i lang tid og bruges til flere ting gennem årene, siger Lone Bjørslev Kisbye.

Hun forklarer, at man også skal tænke på, hvordan penslen ligger i hånden. For ligger den dårligt, så bliver man hurtigt træt i hånden, og så kan det være svært at male kanterne godt.

Har du noget udstyr fra sidste gang, du malede, kan du tage det med ned i malerforretningen og spørge, om det kan bruges til dit nye projekt.

Når det kommer til malingen, er der også stor forskel på resultatet. Derfor skal du tænke over, hvilket rum, du køber maling til.

- Er det til køkkenet eller gangen, skal det måske være med højere glans, så væggen kan vaskes af. Hvis det er til soveværelset, hvor der ikke er så meget lys, kan man gå mere i æstetikken og have en mattere væg, der ikke reflekterer lyset så meget, siger Lone Bjørslev Kisbye og fortsætter:

- Kælderen og badeværelset er en sag for sig, for der handler det om at fugtsikre.

Når du maler, er det en god idé at male vådt i vådt, så du ikke lader en halv væg tørre og fortsætter dagen efter. Og når dagen går på hæld, bør malerpenslen også falde. Du bør nemlig altid male i dagslys, så du undgår at lave fejl i skyggerne. De fejl ser man nemlig ofte først dagen efter, og så føles det hårde arbejde spildt.


Gode råd når du skal male indendørs:

- Mal i dagslys, hvis det er muligt. Hvis dagslyset er væk, kan du bruge ovenlys eller arbejdslys med eksempelvis 200 watt - og husk at tjekke væggene for fejl dagen efter i dagslys.

- Flyt møblerne ind i midten af rummet og sørg for, der er en meter til halvanden mellem møblerne og væggen.

- Når du skal dække eksempelvis gulv af, så sørg for, at du ikke glider i det. Køb noget tape, der sidder fast og lukker ordentligt til.

- Husk at lufte ud i rummet, hvor du maler, og sørg for at der er ro omkring dig, så hverken børn eller dyr løber rundt i rummet.

- Skal du male en væg over eller lave skarpe kanter, så dæk af med tape og mal først kanten med bundfarven, eksempelvis hvid. Mal den nye farve oveni. På den måde undgår du, at farven løber og giver en uskarp kant.

Kilder: Malermestre Peter Thylander og Birgitte Borre Larsen, Bolius, & Lone Bjørslev Kisbye, Flügger A/S.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.