Glem lønforhøjelsen: Sådan tjener du mere

Mens lønforhøjelse efterhånden er et sjældent fænomen, vinder bonusordninger indpas i de danske virksomheder.
Noget for noget: Flere virksomheder lader til at benytte sig af lønbonusser, når medarbejderne opfylder konkrete målsætninger.
Noget for noget: Flere virksomheder lader til at benytte sig af lønbonusser, når medarbejderne opfylder konkrete målsætninger. Foto: LÆRKE POSSELT/POLFOTO

Der skal oftest gode overtalelsesevner til for at hive en lønforhøjelse hjem, men nu lader der i stigende grad til at være en anden vej til en tungere lønningspose.

Noget tyder nemlig på, at danskerne skal kalkulere med muligheden for en bonus på lønsedlen.

I en undersøgelse, som løn- og HR virksomheden Bluegarden har lavet, svarer hver sjette virksomhed, at de forventer at gøre større brug af lønbonusser indenfor de kommende to år.

- Stigningen i antallet af bonusordninger skal formentlig ses som et udtryk for de beskedne lønstigninger, vi har været vidner til de senere år. Virksomhederne vil hellere udbetale bonus, hvis det aftale resultat opnås, end de vil knytte sig til permanente lønforhøjelser, siger HR direktør i Bluegarden, John Lind Thomsen.

Bluegarden, der håndterer lønudbetalinger til godt en million danskere, har spurgt 319 danske virksomheder, der er udvalgt, så de dækker alle størrelser og et bredt udsnit af erhvervslivets brancher. I undersøgelsen svarer 59 procent af virksomhederne, der tilsammen repræsenterer 53.739 ansatte, at de allerede gør brug af bonusser.

Ifølge Jørgen Stamhus, der er lektor ved Aalborg Universitet og blandt andet forsker i løndannelse, bruges lønbonusser typisk som et instrument til at øge de ansattes incitament og motivation til at klø på for at nå ledelsens målsætninger.

Han påpeger dog, at brugen af lønbonusser ikke er helt uproblematisk. For det første kan det være en udfordring at afmåle bonussen retfærdigt, da det oftest er svært "at lægge resultater op på en vægt". For det andet kan det skabe social splid i virksomheden.

- Det kan give anledning til samarbejdsproblemer. Man kan have tilbøjelighed til at sikre sig en bonus ved at promovere sig selv og måske afholde kolleger fra informationer. Derfor kan det være skadeligt for samarbejdsrelationer og informationsudveksling, siger han til Newspaq.

Ifølge Jørgen Stamhus bliver lønbonusser typisk anvendt indenfor salg og produktionsvirksomhed. Derudover er de hyppigt udbredt i ledelseslaget i det private erhvervsliv.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.