Føler mig til grin: John er krigskadet og har ventet i over tre år

John Jensen er Kosovo-veteran. I over tre år har han ventet på at få sat punktum i sin arbejdsskadesag.
John Jensen har været på mission i Kosovo to gange. Dengang var der ingen obligatorisk samtale med en psykolog efter hjemkomst. I dag lider han af blandt andet angst og søvnbesvær på grund af mareridt.
John Jensen har været på mission i Kosovo to gange. Dengang var der ingen obligatorisk samtale med en psykolog efter hjemkomst. I dag lider han af blandt andet angst og søvnbesvær på grund af mareridt. Foto: Privat

- Jeg har tabt alt for Forsvaret.

Sådan lyder det fra 42-årige John Jensen.

Den tidligere overkonstabel er blevet uarbejdsdygtig efter to missioner til Kosovo. Sommetider er han så plaget af sine krigstraumer, at han ikke går uden for en dør i flere dage.

- Jeg siger: Puha, det kan jeg sgu ikke, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Sårede soldater truer Forsvaret med retssag

I over to år ventede han på, at Arbejdsskadestyrelsen anerkendte hans skade som en arbejdsskade, og nu venter han igen - denne gang på et klart svar om godtgørelse for svie og smerte.

- Det er en stress-faktor, siger John Jensen, der har ventet siden august sidste år.

LÆS OGSÅ: Se veteraner i krig for accept af traumer

En godtgørelse for svie og smerte kan maksimalt løbe op i 72.500 kroner.

- Pengene betyder ikke noget, men jeg vil gerne have sat punktum i min sag. Giv mig et klart svar. Ja eller nej, siger han.

Såret soldat: Hold jer langt væk fra hæren

Det er Arbejdsskadestyrelsen, der bestemmer, hvor meget sårede soldater som John Jensen skal have i erstatning for mén og tabt erhvervsevne.

LÆS OGSÅ: Forsvaret afviser syg soldat: Din far var dranker!

Det er op til Forsvarets Arbejdsskade- og Erstatningskontor (FAEK), om de skal have et ekstra økonomisk plaster på såret i form af en godtgørelse. Men ifølge John Jensen og cirka 100 andre soldater i samme situation sylter Forsvaret sagerne.

- Jeg føler mig lidt til grin. Der skulle en særlov til, før Arbejdsskadestyrelsen rettede ind til højre. Men Forsvaret retter åbenbart ikke ind, siger han.

LÆS OGSÅ: Bjarne til Forsvaret: Det er tarveligt

Særloven, som et enigt Folketing stod bag, skulle sætte en stopper for årelang sagsbehandling. Men det har den altså ikke gjort for John Jensen.

- Jeg fraråder unge mænd at gå ind i hæren. Forsvaret tager ikke hånd om medarbejderne, hvis de får en skade. Tværtimod, siger John Jensen.

"Fint med trussel"

For at få et klart svar fra FAEK truer Soldaterlegatets advokat nu Forsvaret i et åbent brev.

- Det er fint med den trussel. De ved, at krig er dyrt - også i fysiske og psykiske skader. Det må de tage ansvaret for, siger John Jensen.

Han håber, at Forsvaret hellere vil melde ud end at få en sag på halsen.

- Jeg har kun ventet i sammenlagt over tre år, men mange har ventet endnu længere. Forsvaret skylder os et klart svar, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.