FOA-Dennis: Uretfærdigt, at sosu'er dør tidligere end læger

Portører og sosu-assistenter lever ikke så længe som jurister og læger. Derfor bør de have mulighed for at gå på pension tidligere, så de kan nå at nyde deres sidste gode leveår på pension, mener FOA.
- Det nytter ikke noget at bruge befolkningens gennemsnitlevealder, når pensionsalderen skal sættes op, mener FOA-formand Dennis Kristensen.
- Det nytter ikke noget at bruge befolkningens gennemsnitlevealder, når pensionsalderen skal sættes op, mener FOA-formand Dennis Kristensen. Foto:Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv

Det er skævt fordelt, at den rigeste fjerdedel af danske mænd bliver i gennemsnit 82 år, mens den fattigste fjerdedel i gennemsnit kun bliver 72 år. Det mener formand for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen.

Derfor foreslår han en differentieret pensionsalder, der tager højde for, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, og hvor nedslidende jobbet er.

- Det skal være sådan at dem, der har flest år på arbejdsmarkedet og har det mest belastende job, kan gå før på pension. Det skal være med at rette op på den stigende ulighed i landet, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Man er nødt til at differentiere

Han er med på, at pensionsalderen skal stige som planlagt hen over de næste år. Men den skal altså ikke stige lige meget for alle faggrupper, mener han. Ikke så længe, at der er så stor forskel i leveår fra gruppen af lavtuddannede til gruppen af højtuddannede.

Der er så stor forskel i gennemsnittet på de to grupper, at man bliver nødt til at differentiere, mener Dennis Kristensen.

Han foreslår, at man inddeler faggrupper i, hvor stor en belastning, både fysisk og psykisk, arbejdet medfører, og sammenholder det med, hvor lang tid medarbejderne i gennemsnit tilbringer på arbejdsmarkedet. På den måde vil man kunne finde de mest nedslidende fag og give dem mulighed for en tidligere pensionsalder.

Uretfærdigt?

Der er ikke tale om en individuel vurdering, fastslår Dennis Kristensen.

- Vi kender det fra Arbejdstilsynets vurderinger af, hvor de skal sætte kræfter ind. Arbejdstilsynet kategoriserer allerede arbejdsområder og udvælger de mest belastende arbejdsområder.

Kan du forstå, at nogle ville mene, at det er en uretfærdig forskelsbehandling, at nogle kan gå tidligere på pension end andre?

- Jeg tror, at danskerne vil sige, at det er endnu mere uretfærdigt, at dit arbejde og baggrund afgør, hvor længe du lever, siger Dennis Kristensen.

Tre gode leveår tilbage

Han fortæller, at undersøgelser viser, at mænd fra de fylder tres har 15 gode leveår uden sundhedsproblemer tilbage, hvis de er højtuddannede. Men kun ti gode leveår, hvis de er lavtuddannede.

- Og det betyder, at med den nuværende pensionsalder på 67 år, så har den kortuddannede tre gode leveår tilbage, når han går på pension. Mens den højtuddannet mand har otte gode år tilbage.  Det er en enorm forskel, siger Dennis Kristensen.

Han peger på, at efterlønsordningen, der gjorde det muligt at gå af før pensionsalderen, er forringet så kraftigt, at den nærmest ingen betydning har længere. Og ordningen med seniorførtidspension er der næsten heller ingen, der kommer på, mener han.

Rygestop og motion

- Derfor er den eneste redningsplanke er altså en differentieret pensionsalder, der afspejler, hvor mange år man har tilbage, efter man er gået på pension.

Udover en differentieret pensionsalder vil FOA også fokusere på forebyggelse og sundhedsfremme på arbejdspladserne.

Dennis Kristensen erkender, at en usund livsstil også spiller ind på de forskellige faggruppers gennemsnitlige levetid.

- Der skal forebygges. Arbejdspladserne og overenskomsterne skal bruges til at lave sundhedsordninger, der forbedrer levetiden. Der skal sættes ind i forhold til at få folk til at dyrke motion, stoppe med at ryge og få styr på alkoholindtaget, siger FOA-formanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.