Flov læser: "Vi burde skamme os over dement-pleje"

Historien om Hanne Grete Hundebøll’s demente mor har skabt stor debat på Avisen.dk’s Facebook-side.
”Hvor er det flovt at behandle dem, der har bygget Danmark op og sørget for, at alle vi andre kan leve et luksusliv, hvor er det flovt at nedgøre dem, der ikke selv kan forsvare sig," skriver Gerner på Avisen.dk's Facebook-side.
”Hvor er det flovt at behandle dem, der har bygget Danmark op og sørget for, at alle vi andre kan leve et luksusliv, hvor er det flovt at nedgøre dem, der ikke selv kan forsvare sig," skriver Gerner på Avisen.dk's Facebook-side. Foto. Niels Ahlmann Olesen/arkiv/Scanpix

Vi bør som samfund ansætte flere varme hænder til at tage os af de svage på landets plejecentre.

Sådan synes den generelle reaktion på historien om Hanne Grete Hundebøll’s demente mor at være blandt Avisen.dk’s læsere.

Hanne Grete Hundebøll er chokeret over den uanstændige behandling, som moderen får på sit plejecenter, og det er et resultat af for mange nedskæringer, mener hun.

Gerner er en af de mange danskere, der har kommenteret historien efter at have læst artiklen. Han skriver:

”Hvor er det flovt at behandle dem, der har bygget Danmark op og sørget for, at alle vi andre kan leve et luksusliv, hvor er det flovt at nedgøre dem, der ikke selv kan forsvare sig. De gamle, de syge og de fremmede, hvor er det flovt, vi burde skamme os,” skriver han.

Flovt

Hanne Grete Hundebøll fortæller blandt andet, at der ikke er tid til andet end det helt basale som at tørre dem bagi og give dem mad, når der er færrest hænder. Hun ved godt, at plejepersonalet gør alt, hvad de kan for at nå rundt til alle – men der er for få.

- En gang havde de ikke nået at give min mor nyt toiletpapir i flere dage, så hun måtte tørre sig med håndklæder. Det er hovedrystende, siger Hanne Grete Hundebøll.

Anelle, der beskriver sig selv som en af de varme hænder, er helt enig i. Der mangler simpelthen personale.

”Dem, der er lige nu, ligger vandret og kæmper det bedste, de har lært, men kæmper også med symptomerne på al for meget pres og manglende ressourcer, så sygdom er udbredt og især stress indtræder oftere og oftere i personalegrupperne,” skriver hun og fortsætter:

Start et oprør

”Det er hele systemet, der skal revideres. Alle deres sekunder, minutter og timer, som hver en tjeneste og ydelse beregnes om i, det er så langt væk fra den virkelige verden. Det er ikke rart at gå på arbejde og være sammen med mennesker, som man synes, man svigter på det groveste. Hverken borgere eller kollegaer. Så man står i rigtig mange dilemmaer dagen lang. De eneste, der kan gøre noget, er de pårørende. Og jeg håber inderligt, at de vil starte et oprør for deres pårørendes skyld,” skriver hun.

Regeringen har bebudet nye besparelser på området, og det vil ikke kunne undgå at forringe livet for demente i hele landet, lyder det fra flere kommuner, som Avisen.dk har talt med.

Her er der god tid

Men det er ikke kun de demente, der lider, skriver læseren Kirsten.

”Bemandingen er mange steder skåret så langt i bund, at der kun er ressourcer til den allermest nødvendige pleje og i ferieperioder knap nok det. Uanset hvor velmenende personalet måtte være, er der ingen ressourcer til at yde omsorg.” skriver hun.

Andre læsere, som Bente, oplever dog, at de som pårørende oplever, at personalet har tid til de enkelte borgere.

”På plejehjemmet bliver der taget hensyn til den enkeltes behov. For eksempel får min far et specielt spisebestik, da han ikke kan finde ud af at bruge kniv og gaffel. Maden er god og hjemmelavet. Der er hjemmebagt kage hver dag, og i weekenden er der et glas vin. Min far er meget glad og virker tilfreds. Vi pårørende er helt trygge,” skriver Bente.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.