Forening advarer om landsby for demente: Husk nu personalet!

Alzheimerforeningen er positiv over for udsigten til en by kun for demente, men understreger, at det er essentielt med nok personale med de nødvendige kompetencer.
En landsby kun for demente er en god idé, mener man hos Alzheimerforeningen.
En landsby kun for demente er en god idé, mener man hos Alzheimerforeningen. Foto: Colourbox

Om et par år står en helt særlig landsby færdig i Odense Kommune.

Som Avisen.dk skriver tirsdag bliver det en by kun for demente, hvor indbyggerne kan boltre sig i butikker, sportshaller og koncertsale.

Og det er en god idé, mener man hos Alzheimerforeningen, der dog har et vigtigt forbehold. For en demenslandsby uden det nødvendige personale ville være en katastrofe, mener direktør i foreningen Nis Peter Nissen.

- Det afgørende er, at man sikrer sig, at der også er ressourcer til tilstrækkeligt med personale og til, at personalet er klædt ordentligt på. Ellers fokuserer man på murstenene, og de gør ingen forskel. Det er personalet, personalets normering og personalets sundhedsfaglige og socialpædagogiske kompetencer, som er afgørende for, at man sikrer en ordentlig behandling for demenspatienter, siger han til Avisen.dk.

Nis Peter Nissen understreger, at det handler om mennesker med en sygdom, der kun bliver værre.

- Mennesker med demens kan ikke tage vare på sig selv. Det er derfor de bor på et plejehjem. Hvis ikke personalet er i stand til at tage vare på dem, risikerer man, at de demente ikke får den relevante behandling. Det svarer til, at man har et hospital uden læger ansat, siger han.

Et positivt projekt

Men derudover glæder Nis Peter Nissen sig over projektet.

- Det er positivt, at man kigger på, hvordan man kan indrette boliger og behandlings-institutioner for mennesker med demenssygdomme, så man prøver at imødekomme de mennesker, der skal bo der, siger Nis Peter Nissen.

Derfor er det også godt, at der bliver opført koncertsale, restauranter og butikker i byen, som beboerne kan frekventere i løbet af dagen.

- Det er vigtigt for demente, at der sker aktiviteter. Man kan ikke nødvendigvis holde sygdommen i ave, men man kan i hvert fald forbedre livskvaliteten for de mennesker, der har sygdommen, forklarer Nis Peter Nissen.

Det er OK-fonden, der har fået ideen til landsbyen og fremlagt den for Odense Kommune. Fonden driver i forvejen 18 plejecentre - hvoraf 12 er for demente, og har længe arbejdet på at skabe bedre rammer for det stigende antal demente danskere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.