Demente bliver de store tabere, når kommunerne skal spare

Ingen toiletpapir, dårlig mad og manglende omsorg. Det er virkeligheden for mange af landets demente - og intet tyder på, at det bliver bedre - tværtimod.
Demente sygner hen på landets plejecentre, fordi der ikke er personale nok til at give dem omsorg og pleje
Demente sygner hen på landets plejecentre, fordi der ikke er personale nok til at give dem omsorg og pleje Foto: Søren Bidstrup/ Scanpix

En enkelt praktikant til at passe alle, dårlig mad, ingen tid til barbering og beboere, der må leve uden toiletpapir i dagevis.

Det er eksempler på den virkelighed, demente på et af landets plejecentre lever i.

- På de tidspunkter, hvor der er færrest hænder, er der er ikke tid til andet end det helt basale som at tørre dem bagi og give dem mad. Det er uanstændigt, siger Hanne Grete Hundebøll.

Hun er pårørende og har fortalt historien om sin demente mor til Avisen.dk. Og de dårlige vilkår for demente på landets plejecentre ser ikke ud til at blive bedre i fremtiden. Faktisk tværtimod.

Med de nye besparelser, regeringen har bebudet, vil det ikke kunne undgå at forringe livet for demente i hele landet, lyder det fra flere kommuner, som Avisen.dk har talt med.

- Jeg er dybt bekymret for de besparelser, der ser ud til at ramme os. Tilværelsen er i forvejen ikke rosenrød for de demente, og området er meget presset. Jeg kan ikke se, hvor vi skulle kunne skære mere, siger næstformand Ango Winther fra Sundhed- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune.

Kommuner er dybt bekymrede

I Odense Kommune slår man fast, at de fleste plejecentre forsøger at tilbyde en rimelig standard. Men kommunen har nået smertegrænsen for, hvor meget de kan spare.

- Vi er nået dertil, hvor vi ikke kan spare mere, siger næstformand i ældre- og handicapudvalget i Odense Kommune, Helle Nielsen(S) .

Hun er dybt bekymret for, hvad endnu færre penge vil betyde for netop ældreområdet.

- Vi har skåret og effektiviseret alt, hvad vi kan. Vi kan simpelthen ikke klare mere.

Også i Københavns Kommune kan man ikke se, hvordan de skal kunne spare på et område, der vokser hele tiden.

- Det nytter ikke at spare, hvis der samtidig kommer flere og flere demente, siger Karin Storgaard (DF) fra Sundhed- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune.

Allerede voldsomt pressede

Også hos FOA og Dansk Sygeplejeråd er der bekymring for, at det bliver demente, der kommer til betale prisen, når der skal skæres i kommunernes budgetter.

- Der kommer flere og flere demente, så faktisk kræver ældreområdet en massiv investering. Men i stedet vil man skære i økonomien. Det hænger ikke sammen, siger Dansk Sygeplejeråds næstformand i kreds Hovedstaden, Signe Hagel Andersen.

Hun bliver bakket op af FOA's næstformand Mona Strib, der får mange klager fra de pressede ansatte på landets plejecentre.

- I nogle kommuner har besparelserne allerede gået meget voldsomt for sig. Derfor er det helt håbløst, at regeringen vil spare yderligere. Det vil trykke kvaliteten nedad, siger hun.

Næsten 80 procent er demente

I regeringens udspil forklarer man, at 1,9 milliard af besparelsen på 2,4 milliarder vil komme tilbage til kommunerne igen. Her nævnes konkret, at nogle af penge skal gå til de demente på landets plejecentre. Det vil både Alzheimerforeningen og Ældresagen holde politikerne fast på. De kan ikke acceptere forholdene, som de er i dag.

- Bemandingen er et stort problem. Særligt om natten står der nogle gange en enkelt SOSU-assistent til 30 ældre. Samtidig har mange af dem brug for mere efteruddannelse og viden om demente, siger souschef Jens Højgaard fra Ældresagen,

Hos Alzheimerforeningen vil man også insistere på, at politikerne gør en ekstra indsat for de demente.

- Næsten 80 procent af patienterne har en alvorlig demenssygdom og kræver meget pleje. Derfor er det vigtigt, at der bliver brugt flere penge på området, og vi forventer, at regeringen holder valgløftet om forbedringer for demenspatienter, siger direktør i foreningen Nis Peter Nissen.

Regeringens ekstra indsats er fup

Men hverken Odense Kommunes ældre- og handicapudvalg eller FOA deler formandens tiltro til regeringen.

- Det lader til, at regeringen ikke ved, hvad de snakker om. De særlige tiltag, som de demente har behov for, vil vi ikke have råd til fremover. Der vil ikke være penge til nogen ekstra indsats, siger næstformand Helle Nielsen.

Hos FOA ser man også regeringens ekstra indsats for demente som ren skrivebordsøvelse.

- Først skal kommunerne betale penge til staten. Så får de nogle af penge tilbage. Det er ikke en ekstra indsats, men blot en omfordeling af pengene, siger Mona Strib.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.