BØRNELIV: PARKERET I INSTITUTION?

Flere voksne i børnehaven? Sådan vil politikerne gøre

Det sikrer ikke bedre vilkår. Der er heller ikke penge nok. Og desuden er det kommunernes eget ansvar, at der er nok hænder i daginstitutionerne. Sådan lyder nogle af forklaringerne fra KL, blå blok og S.
Pædagoger og forældre vil have en lovgivning, der sikrer, at der er mindst en medarbejder til tre vuggestuebørn og mindst en medarbejder til seks børnehavebørn. Men ikke alle politikere vil bakke op.
Pædagoger og forældre vil have en lovgivning, der sikrer, at der er mindst en medarbejder til tre vuggestuebørn og mindst en medarbejder til seks børnehavebørn. Men ikke alle politikere vil bakke op. scanpix/Claus Bech

- Når forskningen viser, at minimumsnormeringer er afgørende for børns udvikling, hvordan kan man så sige nej?

Sådan spurgte en pædagog, da foældreorganisationen FOLA sammen med pædagogernes fagforening BUPL og FOA tirsdag eftermiddag havde inviteret til debat om minimumsnormeringer i Fællessalen på Christiansborg.

Her skulle repræsentanter fra de politiske partier samt Kommunernes Landsforening (KL) melde ud til en samling af bekymrede forældre, pædagoger og institutions-ledere, hvorfor de enten var for eller imod minimumsnormeringer i daginstitutioner.

KL og repræsentanter fra Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokratiet meldte ud, at minimums-normeringer ikke er vejen frem.

- Der skal kvalitet i daginstitutionerne, men det er vigtigt, at det er kommunerne selv og ikke Folketinget, der sørger for, at der er voksne nok, lød argumentet fra den konservative folketingskandidat Mette Thiesen.

DF's Susanne Eilersen og Venstres Tina Nedergaard hæftede sig også ved, at der ikke er økonomi til at indføre minimumsnormeringer.

- Det vil ikke automatisk sikre bedre vilkår for børnene, lød fra fra Kim Valentin fra KL's Børne- og Kulturudvalg, der flere gange slå fast, at minimumsnormeringer kan ende ud i standarder, som ikke vil opfylde alle institutioners behov og dermed ville det være at bruge pengene forkert.

EL: Et hovedløst argument

Enhedslistens Rosa Lund var uforstående overfor KL's et udmelding om, at man ved minimumsnormeringer risikerer at bruge pengene forkert:

- Forudsætningen for kvalitet er jo, at der er hænder nok. Det er et hovedløst argument, lød det fra Rosa Lund.

Hun bakkede sammen med SFs, Alternativets og de Radikales repræsentanter op om forældre- og pædagogorganisationernes krav om mininumsnormeringer.

SF's næstformand, Signe Munk lovede, at SF i næste valgperiode vil afsætte to milliarder til 5.000 flere voksne i daginstitutionerne.

Alternativets Niko Grünfeld stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor de andre politikere ikke lytter til forældre og pædagogernes klare anbefalinger og ønsker.

Radikal går imod minister

Den radikale folketingskandidat Anne Marie Geisler Andersen meldte ud, at hun ikke er enig med partifælle Manu Sareen, der som socialminister tidligere på året erklærede, at han ikke går ind for minimumsnormeringer.

- Vi er meget delte på dette område. Men jeg ser minimumsnormeringer som en nødvendighed for at sikre bedre vilkår og trivsel i daginstitutionerne, sagde Anne Marie Geisler Andersen.

Hendes udmelding vidner om et radikalt bagland, der stadig bakker op om at indføre minimumsnormeringer, selvom deres socialminister er gået væk fra forslaget, der blev vedtaget ved de Radikales landsmøde i september sidste år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.