Formand for landets største fagforbund:

Fagboss: Vi kan ikke byde ufaglærte at arbejde endnu længere

Politikerne kan simpelthen ikke være bekendt at tale om at sætte aldersgrænsen for folkepensionen hurtigere op. Der er i forvejen enorm ulighed i pensionistlivet, mener formanden for 3F.
Skrivebords-politikerne på Christiansborg kan sagtens sidde og tale om højere pensionsalder, for de skal nok selv klare sig frem til pensionen. Anderledes ser virkeligheden ud for ufaglærte og andre, som har slidt hårdt i mange år. Det mener formanden for 3F, Per Christensen.
Skrivebords-politikerne på Christiansborg kan sagtens sidde og tale om højere pensionsalder, for de skal nok selv klare sig frem til pensionen. Anderledes ser virkeligheden ud for ufaglærte og andre, som har slidt hårdt i mange år. Det mener formanden for 3F, Per Christensen. Arkivfoto: Henning Bagger.

Det vil være meget uretfærdigt, hvis skovarbejdere, chauffører, rengøringsassistenter og andre ufaglærte skal arbejde endnu flere år, før de kan gå på pension.  

Det er det klare budskab fra Per Christensen, som er formand for Danmarks største fagforbund, 3F. 

Han protesterer mod de partier og politikere, som taler om at forhøje aldersgrænsen for folkepensionen hurtigere end planlagt. Konkret tales der om at hæve alderen for folkepension fra 67 til 68 år allerede i 2025 i stedet for som aftalt nu i 2030. 

Debatten om pensionsalder kan gå hen og blive brandhed her i august. Det sker, hvis regeringen i sin langsigtede plan for dansk økonomi frem mod 2025 foreslår at hæve pensionsalderen hurtigere.

Europas højeste pensionsalder 

Per Christensen afviser enhver tale om at lade pensionsalderen stige for sine 290.000 medlemmer.

- Rigtigt mange af dem er begyndt at arbejde tidligt og har job, der slider hårdt. Dem kan vi ikke byde at skulle arbejde endnu længere, siger Per Christensen til Avisen.dk.

Han gør opmærksom på, at hvert fjerde medlem af 3F forlader arbejdsmarkedet, før de bliver 60 år. Enten fordi de dør inden, eller fordi de ikke kan holde til at arbejde mere. 

Et af Per Christensens argumenter imod højere pensionsalder er, at danskerne i forvejen knokler længere end de fleste andre.

- Man skal huske, at allerede som lovgivningen er nu, vil Danmark i år 2040 være det land i hele Europa, som har den absolut højeste pensionsalder, siger Per Christensen. 

Se bare på Aalborg

Per Christensen mener, at det i debatten om alderen for tilbagetrækning er uhyre vigtigt at være opmærksom på, hvordan virkeligheden ser ud.

- Der er allerede i dag enorm ulighed i, hvor længe vi kan regne med at leve og dermed få tid som pensionister, siger Per Christensen. 

Hen peger på, at uligheden i levealder og længde af otium lige er blevet dokumenteret i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Som omtalt i Avisen.dk er der markant forskel på, hvor længe ufaglærte og fattige i gennemsnit kan regne med at leve efter pensionering sammenlignet med højtuddannede og rige. 

- Tidligere på året, kunne vi se uligheden godt illustreret i DR. Her viste man, hvordan de velstillede i Hasseris ved Aalborg lever 13 år længere og på mange strækninger har det bedre end menneskerne i Aalborg Øst – kun syv kilometer fra hinanden, siger Per Christensen.

Skrivebords-politikere 

Forbundsformanden vil gerne have politikerne til at have forskellene i levetid med i baghovedet, når de taler pensionsreform.

- Folk har det med at tale om pensionsalder ud fra deres egen situation. Det er således meget nemt som skrivebords-politiker på Christiansborg – hvoraf mange er kommet sent ud på arbejdsmarkedet og har lange uddannelser – at sidde og tale om højere pensionsalder. Det skal de nok selv kunne klare.

- Anderledes ser virkeligheden ud for mange ufaglærte, der har brugt deres krop hver eneste dag i mange år og er blevet slidte, siger Per Christensen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.