Rengøringsassistent Birthe: Synd for kollegerne, hvis de skal arbejde flere år

Birthe Koefoed-Jensen på 62 år er slidt og må tage smertestillende piller. Men hun håber, at hun kan holde til at gøre rent i tre år mere, indtil hun kan få pension.
- Det ville være hårdt og ikke særligt rart, hvis jeg skulle arbejde endnu flere år end planlagt. Det siger Birthe Koefoed-Jensen, som hver dag mærker, hvordan rengøringsarbejde slider på kroppen. 
- Det ville være hårdt og ikke særligt rart, hvis jeg skulle arbejde endnu flere år end planlagt. Det siger Birthe Koefoed-Jensen, som hver dag mærker, hvordan rengøringsarbejde slider på kroppen.  Privatfoto.

- Det er synd for kollegerne, hvis de skal gøre rent i endnu flere år, før de kan gå på pension. Det er hårdt arbejde at gøre rent 200 dage om året. Man bliver slidt.

Det fortæller 62-årige Birthe Koefoed-Jensen. Hun gør rent på en skole i Hvidovre ved København og har lige haft 25-års jubilæum. 

For tiden taler tre partier i Folketinget - og måske snart regerings-partiet Venstre - om at sætte pensionsalderen hurtigere op end hidtil planlagt. 

Birthe Koefoed-Jensen kan ud fra egen erfaring tale med om, hvordan det vil ramme mennesker med hårdt arbejde, hvis de skal klare endnu flere år, før de kan gå på pension.

- Jeg skal gøre rent i tre år mere, før jeg kan gå på folkepension. Det ville være hårdt og ikke særligt rart, hvis jeg skulle arbejde endnu flere år end planlagt, siger Birthe Koefoed-Jensen. 

Hverdag på smertestillende piller

For at kunne klare hverdagen med kost, klud og støvsuger er hun nødt til at tage smertestillende piller. 

- Det er hårdt og opslidende at gøre rent. Jeg har ondt i musklerne, slidgigt i nakken og er opereret i det ene knæ to gange. Så jeg må tage smertestillende piller, gå til fysioterapeut hver uge og styrketræne for at kunne fortsætte i mit job, fortæller hun. 

Hun er 62,5 år og kan gå på folkepension, når hun er 65,5 år. 

- Når jeg taler med mine kolleger om, at jeg kun skal arbejde tre år mere, før jeg kan gå fra, siger flere af dem: 'Bare det var mig', siger Birthe Koefoed-Jensen, og fortsætter: 

- Nogle af kollegerne skal blive ved, til de er 67 år. Og vi taler om, at de yngre rengøringsassistenter nok skal arbejde, lige indtil de bliver båret ud.

Presset af økonomien

Selv kunne hun godt tænke sig at indlede sit otium nu.

- Jeg kunne sagtens finde ud af at gå derhjemme og hygge mig. Men jeg havde i sin tid ikke råd til at komme med på ordningen med efterløn, så nu gør min økonomi, at jeg må blive ved, til jeg er 65,5 år, forklarer hun. 

Rengøringsfolk skal kunne gå fra tidligere

Folk med en kort uddannelse som Birthe Kofoed-Jensen har i gennemsnit færre år at leve i sammenlignet med advokater, læger og andre højtuddannede. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Faktisk er forskellen i levetid ikke mindre end rundt regnet fem år mellem de kvinder, der har den korteste eller ingen uddannelse, og de kvinder, som har de længste uddannelser for eksempel læger, advokater og ingeniører.

Med andre ord må rengøringsassistenter og andre ufaglærte regne med i gennemsnit at få et forholdsvis kort otium.

På den baggrund siger Birthe Koefoed-Jensen:

- Det er ikke rimeligt, hvis sådan nogle som os skal arbejde endnu flere år. Vi skal have mulighed for at gå tidligere på pension end kontorfolk.

- Jo, vist kan det være hårdt at sidde ved en computer med musen, men det slider altså ikke så meget fysisk sammenlignet med vores rengørings-arbejde.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.