Radikale og Liberal Alliance:

Politikere: Danskerne kan godt klare at arbejde i flere år

Vi lever længere og længere, så der sker ikke noget ved at hæve alderen for folkepension hurtigere end planlagt. Det mener Liberal Alliance og Radikale.
Det er helt rimeligt at bede danskerne om at gå senere på folkepension end hidtil planlagt. Det mener beskæftigelsesordførerne Sofie Carsten Nielsen (RV) og til højre Laura Lindahl (LA).
Det er helt rimeligt at bede danskerne om at gå senere på folkepension end hidtil planlagt. Det mener beskæftigelsesordførerne Sofie Carsten Nielsen (RV) og til højre Laura Lindahl (LA). Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen og Søren Bidstrup/Scanpix.

Vi bliver i gennemsnit ældre og ældre. Og vi er raskere højere oppe i alderen. Så vi kan godt klare, at man hurtigere hæver alderen for folkepension.

Sådan lyder budskabet fra Liberal Alliance og Radikale til Avisen.dk i den aktuelle debat om hurtigere at sætte alderen op for, hvornår man kan gå på folkepension. 

- Danskerne kan godt klare at arbejde i længere tid, end vi hidtil har lagt op til. For heldigvis bliver vi allesammen ældre og ældre, siger Laura Lindahl, som er beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance. 

Partiet går ind for, at man allerede i år 2020 sætter folkepensions-alderen op til 68 år. Politisk er aftalen ellers nu, at det først skal ske i år 2030.

Radikale ønsker også at lade pensionsalderen stige hurtigere, end det er politisk aftalt nu.

- Dem, der kan, skal levere lidt længere tid på arbejdsmarkedet. Det skal de, for at vi kan få råd til at investere i fremtiden. Det vil sige sørge for mere uddannelse over en bred kam, siger Sofie Carsten Nielsen, som er gruppenæstformand og beskæftigelsesordfører for Radikale.

Topaktuelt emne

Liberal Alliance, Radikale og Konservative går til efterårets politiske forhandlinger med et ønske om hurtigere stigning i folkepensions-alderen. Venstre-regeringen udelukker heller ikke, at det kan blive en del af udspillet til en plan for Danmarks udvikling frem mod 2025.

Socialdemokraternes derimod afviser en hurtigere stigning i aldersgrænsen for folkepensionen. 

Hvad med de nedslidte?

Hvis man sætter alderen for folkepensionen op, risikerer man, at flere ældre enten får nogle smertefulde sidste år på arbejdsmarkedet eller må se deres økonomi smuldre, fordi de havner på kontanthjælp eller ingenting. Hertil siger Sofie Carsten Nielsen:

- Det er meget vigtigt for os, at det kun er dem, som kan, der skal arbejde i flere år. De nedslidte skal vi have lavet nogle bedre ordninger for, så de kan få et ordentligt og værdigt pensionistliv.

Hun peger på, at der hidtil ikke er ret mange ældre, som har fået tildelt en såkaldt senior-førtidspension.

- Noget tyder på, at det er for svært at få en senior-førtidspension. Så vi skal have gennemgået den ordning og set på, hvad vi skal ændre, siger Sofie Carsten Nielsen.

LA: Sikkerhedsnettet er godt nok 

Laura Lindahl fra Liberal Alliance mener, at de nuværende ordninger for nedslidte seniorer er gode nok.  

- Sikkerhedsnettet for de ældre er godt nok, som det er nu, siger Laura Lindahl.

Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd må de fattigste og de kortest uddannede regne med i gennemsnit at få flere års kortere otium end de rigeste og de højtuddannede. Er det så rimeligt, at man hæver pensionsalderen lige meget for alle?

- Ja, for det jo heldigvis sådan, at også ufaglærte og fattige i gennemsnit lever længere og længere, siger Laura Lindahl.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.