Fagbevægelsen tigger Løkke: Sig ja til Thornings kamp mod social dumping

Socialdemokraternes udspil om social dumping er en stor håndsrækning til lønmodtagere,der presses og udkonkurreres af billig udenlandsk arbejdskraft, mener flere fagbosser. Derfor håber LO, at Løkke vil tilslutte sig udspillet. Hvis ikke frygter 3F og FOA mere snyd og lønpres fremover.
FOA-formand Dennis Kristensen roser Thornings udspil
FOA-formand Dennis Kristensen roser Thornings udspil Foto: Scanpix

- Vi vil ikke finde os i social dumping. Det er og bliver uacceptabelt, og det skal stoppes.

Så klar var statsminister Helle Thorning Schmidt i mælet, da hun i dag præsenterede et socialdemokratisk udspil til bekæmpelse af social dumping.  Her lægger hun op til en bred politisk aftale med Venstre og Dansk Folkeparti, så der fremadrettet bliver sat langt hårdere ind overfor snyd, fifleri og løntrykkeri.

Fagbevægelsen er grundlæggende begejstrede for Socialdemokraternes udspil, der har titlen "Dansk løn for dansk arbejde".

- Jeg er vældig godt tilpas med udspillet. Det viser, at Socialdemokraterne vil styrke den linje, som de allerede har lagt for at bekæmpe social dumping. Det peger alt sammen i den rigtige retning,  og det er også en god ide at involvere Folketinget noget bredere, siger Harald Børsting.

Venstre gjorde nul

LO-formanden erklærer sig enig med statsministeren i, at Venstre i mange år lukkede øjnene for problemer med social dumping.

- Da vi havde en Venstre regering, blev der gjort absolut nul for at bekæmpe social dumping. Nu bliver der gjort noget, og vi har brug for, at alle partier forpligter sig på den her dagsorden, siger han og udtrykker håb om, at Venstre kan blive klogere.

Dennis savner kædeansvar

FOA-formand Dennis Kristensen roser også  Thornings udspil.

- Jeg har før rost regeringen for at gøre meget for at sikre, at vi ikke får udenlandsk arbejdskraft ind og underbyde dansk arbejdskraft. Grundlæggende er jeg godt tilfreds med udspillet, men det er ærgerligt og skuffende, at kædeansvar ikke er med, siger Dennis Kristensen og pointerer, at kædeansvar og arbejdsklausuler i hans optik er vigtige til at bekæmpe social dumping.

Han understreger, at FOA fortsat vil kæmpe for, at der kommer obligatorisk kædeansvar, således at en hovedentrepenør er forpligtet til at sikre, at alle underleverandører har ordnede arbejdsforhold.

3F: Venstre skal sige ja til fremstrakt hånd

I Danmarks største fagforbund 3F kan forbundssekretær Søren Heissel næsten ikke få armene ned over udspillet.

- Vi er meget begejstrede for udspillet, for vi har jo været bange for, at kampen mod social dumping ikke ville blive sikret fremadrettet. Nu udbygger man indsatsen på en lang række vigtige områder, samtidig med at man lægger op til en bred forankring i Folketinget. Og vi håber, at Venstre og Løkke tager imod Socialdemokraternes fremstrakte hånd til at lave en bred langsigtet aftale, siger 3F-forbundssekretæren.

Raden rundt i fagbevægelsen vokser bekymringerne over meldinger fra især Venstre og Liberal Alliance om, hvordan arbejdsmarkedspolitikken skal være, hvis blå blok får flertal efter valget 18. juni.

»Når politikere fra Liberal Alliance mener, at social dumping er udtryk for sund konkurrence, bliver jeg bekymret,« konstaterer Søren Heissel.

Frygter skyggearbejdsmarked

Også FOA-formand Dennis Kristensen kan få mareridt på sine medlemmers vegne over, hvilket arbejdsmarked vi kan få i Danmark over de næste år, hvis statsministeren kommer til at hedde Lars Løkke Rasmussen efter valget.

- Jeg er utryg ved både Venstre og Liberal Alliance i forhold til kampen mod social dumping. I virkeligheden har Claus Hjort Frederiksen jo formuleret det meget klart, når han siger, at vi i Danmark skal have tyske lønninger og svensk skat, siger han.

Kombinationen af tyske lønninger, svensk skat og størstedelen af blå bloks manglende lyst til at kaste sig ud i kampen mod social dumping giver Dennis Kristensen søvnløse nætter.

- Jeg kan være stærkt bekymret for, at det vil kunne befordre sådan et alternativt skyggearbejdsmarked med lønninger, som ingen hverken kan leve eller dø af. Presset for at få sænket de offentlige ydelser og den manglende vilje til at gøre noget ved social dumping kan gøre mig ret bekymret for, hvordan arbejdsmarkedet vil udvikle sig, hvis blå blok vinder, siger Dennis Kristensen.

Børsting: stem S og sov trygt

I modsætning til Dennis Kristensen savner LO-formand Harald Børsting ikke kædeansvar i det socialdemokratiske udspil.  Harald Børsting fremhæver blandt andet øget information til udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark, som et godt initiativ, ligesom han ser frem til en samlet lovgivning, så det bliver lettere at følge op på udviklingen.

Og selvom LO ikke går ud og anbefaler, hvilke partier man skal stemme på, er Harald Børsting ikke selv i tvivl.

Så danske lønmodtagere kan sove lidt mere trygt om natten i forhold til bekymringer om social dumping, hvis Socialdemokraterne vinder valget og gennemfører deres plan?

- Det kan de under alle omstændigheder, hvis Socialdemokraterne vinder valget, siger LO-bossen.

Socialdemokratisk plan mod social dumping

Hovedpunkterne i 'Dansk løn for dansk arbejde', som Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen præsenterede torsdag:

Den eksisterende indsats mod social dumping skal fastholdes og finansieres frem til 202. Bredt forankret i Folketinget.

Nye tiltag skal gøre op med illegal arbejdskraft og for at fastholde den danske model. Bredt forankret i Folketinget.

Nye initiativer mod ulovlig carbotage. Bredt forankret i Folketinget.

Større bøder og strengere straffe for social dumping og brug af illegal arbejdskraft.

Et nationalt videnscenter for social dumping samt igangsætte en årlig redegørelse om social dumping med deltagelse af arbejdsmarkedets parter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.