EL: "Kommune udnytter usmagelig løn-fidus"

Socialminister Manu Sareen skal nu svare for sig i sagen om kommuner, der kritiseres for at dumpe løn for handicaphjælpere.
- Albertslund Kommune benytter en usmagelig fidus til at løndumpe handicaphjælpere, der i forvejen hører til de lavest lønnede i Danmark, siger Finn Sørensen, der nu også vil have socialminister Manu Sareen (R) på banen.
- Albertslund Kommune benytter en usmagelig fidus til at løndumpe handicaphjælpere, der i forvejen hører til de lavest lønnede i Danmark, siger Finn Sørensen, der nu også vil have socialminister Manu Sareen (R) på banen. Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Det skal være slut med løndumping af handicaphjælpere.
Sådan lyder det nu fra Enhedslisten, efter Avisen.dk mandag kunne fortælle, at en række handicaporganisationer nu kritiserer landets kommuner for at underbetale handicaphjælpere ved at udnytte en elastisk formulering i lovgivningen.

Muskelvindsfonden kan fortælle om en sag fra Albertslund Kommune, hvor kommunen har besluttet, at en ung handicappet mands hjælpere kun får løn for såkaldt “rådighedsvagt” i halvdelen af dagtimerne. Denne løn er lavere, fordi hjælperen blot forventes at være tilstede og ikke aktiv. I “rådighedstimerne” får handicaphjælperen 50 eller 75 procent af den overenskomstmæssige løn, og der er nul tillæg.

"Usmagelig fidus"

I lovgivningen står der, at man “kun undtagelsesvis” skal bruge rådighedstimer. Men det sker i stigende grad, fordi kommunerne udnytter den elastiske formulering, lyder det fra Danske Handicaporganisationer, der taler på vegne af en lang række organisationer. Og det får Enhedslistens kommunalordfører, Finn Sørensen, op i det røde felt.

- Albertslund Kommune benytter en usmagelig fidus til at løndumpe handicaphjælpere, der i forvejen hører til de lavest lønnede i Danmark, siger Finn Sørensen, der nu også vil have socialminister Manu Sareen (R) på banen.

Minister ind i sagen

- Jeg vil have socialministeren til at forholde sig til sagen, og hvorvidt fidusen overhovedet er lovlig, siger Finn Sørensen, der derfor har stillet følgende spørgsmål til ministeren:

"Finder ministeren, at det er i overenstemmelse med BPA-lovgivningen, at nogle kommuner omdefinerer bestemte timeintervaller i løbet af en hjælpervagt til rådighedstimer, hvor brugeren så for eksempel ikke må gå på toilettet eller blive ledsaget uden for hjemmet?"

Også DF's handicapordfører Karina Adsbøl vil have ministeren til at forholde sig til problemet.

"Vil ministeren redegøre for, om det er rimeligt, at behandle en borger, som det bliver beskrevet i artiklen? Hvad agter ministeren at foretage sig i forhold til at flere kommuner ændrer handicappede borgeres hjælpetimer til rådighedstimer?" spørger DF'eren.

Kan ikke tisse

Ifølge Muskelsvindsfonden bliver de handicappede stavnsbundet, når hjælperen kun skal være tilstede uden at være aktiv. I eksemplet fra Albertslund Kommune er tidsrummet 13.00 til 14.30 eksempelvis lavet om til ”rådighedsvagt”.

Den handicappede i sagen – der ønsker at være anonym - fortæller, at der dermed er halvanden time midt på dagen, ”hvor jeg i hvert fald ikke må få trang til at komme på toilettet.” Det ærgrer Finn Sørensen, at kommunen fratager den unge mand mulighed for at leve et normalt liv.

- Hjælperordningerne er en unikt dansk opfindelse, der giver borgere med alvorlige handikap mulighed for at leve et aktivt liv næsten ligesom alle andre. Det sætter Albertslund Kommune en stopper for ved eksempelvis at diktere, at toiletbesøg mellem kl. 13 og 14:30 er forbudt, siger Finn Sørensen.

Vil have nationale takster

Ifølge Danske Handicaporganisationer er det efterhånden mere reglen end undtagelsen, at kommuner udmåler rådighedstimer. Konsekvensen af de gradvist ringere vilkår er, at det bliver sværere at finde handicaphjælpere i fremtiden, lyder det. Men det er ikke nyt, mener Enhedslisten.

- Kommunerne skal beregne lønnen ud fra sammenlignelige faggrupper, men det er en udbredt praksis at låne de laveste takster fra forskellige faggrupper til at stykke en ekstra lav løn sammen for hjælperne, siger Finn Sørensen, der foreslår, at der indføres nationale takster baseret på en referenceoverenskomst.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra KL.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.