Fedt at være handicaphjælper? "Nix, de dumper lønnen"

Den løn, handicaphjælpere får for at hjælpe nogle af de svageste i samfundet, bliver stadig ringere. Kommunerne udnytter en elastisk formulering i lovgivningen, lyder kritikken fra organisationer.
Handicappede har brug for hjælp. Men vilkårene for handicaphjælperne forringes gradvist, og derfor indskrænkes de handicappedes muligheder for at leve et aktivt liv også, siger organisationer.
Handicappede har brug for hjælp. Men vilkårene for handicaphjælperne forringes gradvist, og derfor indskrænkes de handicappedes muligheder for at leve et aktivt liv også, siger organisationer. Jesper Gunnarsen, Scanpix/arkiv

Kommunerne strammer løn- og arbejdsvilkårene for handicaphjælpere så meget, at der reelt er tale om løndumping udført af det offentlige.

Det siger flere handicaporganisationer til Avisen.dk

-De presser det ud over grænsen. Folk får ikke løn for den tid, de reelt er på arbejde, og det rammer både hjælperne og de handicappede. Det er uhørt, siger Thomas Krog, der er handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden.

Muskelsvindfonden fremhæver en sag fra Albertslund Kommune. Her bor en ung mand i 20’erne, der har brug for hjælp til alt. Alligevel har kommunen besluttet, at hans handicaphjælpere nu kun skal have løn for såkaldt “rådighedsvagt” i halvdelen af dagtimerne. Her er lønnen mindre, fordi hjælperen blot forventes at være tilstede, ikke at være aktiv.

LÆS OGSÅ: Mand med muskelsvind: Ingen toiletbesøg mellem 13 og 14.30

Men dermed stavnsbinder man den handicappede, som ikke har samme mulighed for et aktivt liv, når handicaphjælperne drypvis skal være på rådighedstid i løbet af dagen, siger Thomas Krog.

-Det er skingrende urimeligt at stavnsbinde den handicappede på den måde. Beslutningen giver overhovedet ingen mening, og hænger ikke sammen med virkeligheden. Vi kan ikke se det som andet end en spareøvelse fra kommunens side.

"Kun undtagelsesvis" er blevet til reglen

Sagen er bare et af flere eksempler på, at kommunerne strammer vilkårene for handicaphjælpere så meget, at der reelt er tale om, at de dumper lønnen, siger Muskelsvindfonden.

I “rådighedstimerne” får handicaphjælperen 50 eller 75 procent af den overenskomstmæssige løn, og der er nul tillæg.

I lovgivningen står der, at man “kun undtagelsesvis” skal bruge rådighedstimer. Men det sker i stigende grad, fordi kommunerne udnytter den elastiske formulering, lyder det fra Danske Handicaporganisationer, der taler på vegne af en lang række organisationer.

- Det er ved at blive mere reglen end undtagelsen, at de udmåler rådighedstimer, siger formand Thorkild Olesen.

Konsekvensen af de gradvist ringere vilkår er, at det bliver sværere at finde handicaphjælpere i fremtiden, mener han.

-Der er allerede i dag stor udskiftning blandt hjælperne, og det er til stor gene for de handicappede hele tiden at skulle forholde sig til nye. Fortsætter den løndumping, vil vi få mennesker, der har behov for hjælp, men som ikke kan få den, siger han.

Dybt urimeligt

Formanden for FOA Dennis Kristensen ærgrer sig over udviklingen. Der ligger nemlig en klokkeklar overenskomst på området, som lægger sig op af FOA’s aftale for social- og sundhedspersonalet.

Men den sum penge, der kommer fra satspuljemidlerne står ikke mål med, hvad det koster at aflønne handicaphjælperne efter overenskomsten, siger Dennis Kristensen:

- Det er ganske skuffende det her. På en og samme tid siger man fra Folketingets side, at der skal være ordnede forhold for den her medarbejdergruppe. Men samtidig er der altså ikke overensstemmelse mellem de penge, der bliver afsat og de vilkår, vi har aftalt, siger Dennis Kristensen, der også skyder på kommunerne.

-De sparer, hvor de kan, og regulerer ud fra den her underskov af junglelignende ordninger. Der er tale om regulær løndumping udført af det offentlige, og det er dybt urimeligt over for både de handicappede og hjælperne, siger Dennis Kristensen.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra KL, men det har endnu ikke været muligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.