Ekspert giver Løkke ret: OK at lade flygtninge rejse til Sverige

Professor i udlændingeret og menneskerettigheder blåstempler myndighedernes beslutning om at lade flygtninge rejse gennem Danmark og videre til Sverige.
Der kan muligvis på visse punkter være tale om en gråzone. Men jeg mener ikke, at man har "sat lovgivningen ud af kraft, siger professor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet
Der kan muligvis på visse punkter være tale om en gråzone. Men jeg mener ikke, at man har "sat lovgivningen ud af kraft, siger professor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet

Både Rigspolitiet og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har torsdagen igennem forsikret befolkningen om, at det er helt lovligt, når Danmark lader flygtninge rejse gennem Danmark og videre til Sverige.

Nu er beslutningen blevet blåstemplet af en af landets førende eksperter inden for udlændingeret og menneskerettigheder, skriver dr.dk.

Eksperten er professor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet, som dog giver udtryk for, at spørgsmålet er af kompliceret karakter.

- Der kan muligvis på visse punkter være tale om en gråzone. Men jeg mener ikke, at man har "sat lovgivningen ud af kraft", siger han til DR og fortsætter:

- Den slags kan politiet naturligvis ikke bare gøre, og dét kan politikere for den sags skyld heller ikke, medmindre der er hjemmel for ministeren til fravigelse i ekstraordinære situationer. Ellers må man jo ændre de aktuelle lovbestemmelser, hvis man ikke vil følge dem, siger Jens Vedsted-Hansen.

Kritik af beslutning

Beslutningen om at lade flygningene rejse videre har ellers mødt kritik fra flere sider dagen igennem. Blandt andre fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, som satte spørgsmålstegn ved, om reglerne er blevet overholdt.

- Der er noget, der tyder på, at vi har sat regler ud af kraft. Hvis der en lovgivning, der skal sættes ud af kraft, så er det en politisk vurdering, sagde Mette Frederiksen i formiddags.

Men professor Jens Vedsted-Hansen mener altså, at reglerne er blevet overholdt.

- Så vidt jeg kan se, har politiet handlet inden for de rammer, der følger af udlændingeloven, siger han til DR.

Søren Pind deler på Twitter

Nyheden er formentlig blevet modtaget med lettelse hos både politiet, statsministeren og justitsminister Søren Pind.

Sidstnævnte har her til aften delt nyheden på twitter og konstaterer kort:

"Professor blåstempler politiets beslutning om at lade flygtninge rejse videre."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.