Efter opråb fra ansatte: Millionbeløb på vej til Lindegården

Millionpulje i Københavns nye budgetforlig skal forbedre arbejdsforholdene på de socialpsykiatriske bosteder og skabe mere sikre rammer for de ansatte.
Plejecenter Lindegården i Roskilde, hvor 57-årige Vivi Nielsen i marts blev stukket ihjel af en beboer. Nu er der hjælp på vej i Københavns nye budgetforlig.
Plejecenter Lindegården i Roskilde, hvor 57-årige Vivi Nielsen i marts blev stukket ihjel af en beboer. Nu er der hjælp på vej i Københavns nye budgetforlig. Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix

Ansatte og fagforeninger har i månedsvis advaret om livsfarlige arbejdsforhold på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde, og i marts blev den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen slået ihjel af en beboer.

Men nu er der endelig hjælp på vej. Det sker efter, at samtlige partier i Københavns Kommune tirsdag eftermiddag indgik et budgetforlig, hvori der blev afsat 112 nye millioner til at sikre beboere og medarbejdere bedre vilkår på kommunens socialpsykiatriske bosteder over de næste fire år.

Pengene skal blandt andet bruges til at flytte 23 af de farligste beboere fra Lindegården til mere sikre botilbud. Der også afsat midler til at renovere to ud af de tre belastede afdelinger på Center Lindegården og til etable et nyt specialiseret botilbud i kommunen.

Borgmester: Protester har gjort indtryk

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) fortæller, at drabet på Vivi Nielsen og de ansattes protester over forholdene har været med til at gøre det klart for politikerne på Rådhuset, at der skulle sættes penge af til området.

- Det har haft rigtig stor betydning, at de ansatte har råbt op og fortalt deres historie, og så havde vi jo også det tragiske drab i foråret og en række påbud fra Arbejdstilsynet. Så der var bred enighed blandt partierne om, at vi var nødt til at gøre noget ved forholdene. Ikke bare på Lindegården, men i hele socialpsykiatrien, som vi nu får rettet op på, siger hun til Avisen.dk.

Lindegården ligger i Roskilde, men ejes af Københavns Kommune. Derfor optræder centeret også i kommunens budget.

Ansat på Lindegården: Tak!

Mia Kristina Hansen, der arbejder som pædagog på Lindegården, fortæller, at kollegerne er glade for den økonomiske indsprøjtning. Men det undrer, at der skulle gå så lang tid.

- Det er dejligt, at man anerkender, at der er brug for flere penge til hjælp. Det gør, at kommunen kan se sig om efter tilbud til hjælp til beboere andre steder.

- At man kan flytte de farlige beboere, giver en roligere hverdag. Det betyder, at jeg ikke nødvendigvis skal slukke ildebrande, men i stedet kan bruge tid på min faglighed, siger Mia Kristina Hansen.

FOA: Endelig handling

De ekstra millioner glæder også FOA's formand, Dennis Kristensen:

- Endelig følger der politisk handling. Det er et fremskridt, vi har efterlyst, siden vi i marts oplevede det femte drab på blot fire år - heraf et drab på Center Lindegården. Rigtigt anvendt betyder de nye penge både sikkerhed for medarbejderne og mere tålelige forhold for især svage beboere, der ofte lever et liv i angst, frygt og mismod på grund af et meget barskt miljø på bostederne, siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.  

Hjælp til kontanthjælpsmodtagere

Udover penge til socialpsykiatrien indholder budgetforliget en række andre velfærdsforbedringer. Det gælder blandt andet nye indsatser for børn i udsatte familier, flere ungdomsboliger og renovering af gader og grønne områder.

Der er også afsat penge til at hjælpe byens fattigste borgere som førtidspensionister, modtagere af kontanthjælp og integrationsydelse med udgifter til eksempelvis tandlæge og nye sko.

Pengene kommer blandt andet fra besparelser tidligere på året.

Hos FOA håber Dennis Kristensen nu, at København kan inspirere til de andre kommuner rundt om i landet, der forhandler om næste års budgetter.

- Den brede aftale i København viser nu vejen for andre kommuner. Vi har set de samme situationer, de samme forhold og de samme og næsten identiske påbud fra Arbejdstilsynet på bosted efter bosted. Nu er der et håb om handling. Københavns eksempel bør nu være eksemplet til efterfølgelse, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.