Du skal være varsom med denne brandslukker

Det er ikke uden betydning, hvilken brandslukker du bruger, når uheldet er ude. Den forkerte brandslukker slukker ikke branden.
Brandslukkere til forskellige typer brande. Hvilken vælger du?
Brandslukkere til forskellige typer brande. Hvilken vælger du? Foto: Christian Grunert Rantorp/free

Det er fejlinvestering, når mange arbejdspladser har en såkaldt CO2-brandslukker stående på kontoret. Den store, røde brandslukker er nemlig ikke velegnet til at slukke brande i træ, papir, pap og tekstiler.

Det mener Ralf Dujardin, som er direktør i Dansk Brandteknik.

CO2-slukkeren er primært egnet til at slukke ildebrande, der er opstået i elektriske installationer eller brandfarlige væsker som for eksempel frituregryder.

- Alt det, som en elektrisk kortslutning risikerer at sætte ild til, vil man til gengæld ikke kunne slukke med en CO2-slukker. Det gælder for eksempel de store papirmængder, vi omgiver os med på en kontorarbejdsplads, lyder det fra Ralf Dujardin.

I bedste fald gør man ikke skade, men i værste fald risikerer man at sprede branden ved at benytte den forkerte brandslukker, siger han.

Det gælder dog alle brandslukkere, og ikke kun CO2-slukkere, påpeger vicebrandinspektør i Københavns Brandvæsen, René Ruusunen.

- Du bør selvfølgelig vide, hvordan du bruger brandslukkeren korrekt. Du hælder jo heller ikke benzin på en dieselbil, hvis du ved, hvad du laver, men det kan være svært at vide, hvilken brandslukker du skal bruge, fordi de alle er røde og ligner hinanden, siger han.

I Københavns Brandvæsen har man dog ikke erfaringer med, at en brand har spredt sig på grund fejlagtig brug af en CO2-slukker.

Problemet er snarere, at du ikke vil have held med at slukke branden med den forkerte brandslukker.

- Til gengæld spilder du i værste fald kun 15 sekunder, som er den tid det tager, før CO2-slukkeren er tom, siger René Ruusunen.

Din arbejdsgiver har pligt til at fortælle dig, hvordan du bruger de forskellige brandslukkere på din arbejdsplads. Og det er der mange virksomheder, der glemmer, når først har købt brandslukkerne, vurderer brandinspektøren.

Ofte er det også beskrevet på et lille skilt oven over brandslukkeren, hvad du kan bruge den til.

Fakta:

Der findes forskellige brandslukkere til forskellige formål.

-Kulsyre- (CO2), skum-, pulver og vandslukkere er bare nogle eksempler.

- Sørg for, at din arbejdsgiver informerer dig, om hvilke brandslukkere du har adgang til på arbejdspladsen.

Kilde: Københavns Brandvæsen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.