Det skal du gøre ved din oppustede mave

Vi har alle sammen prøvet det - ubehag i en udspilet mave. Se her, hvordan du får tarme i topform og en hverdag uden oppustethed.
Op mod en million danskere lider af oppustethed, siger overlæge Dennis Raahave.
Op mod en million danskere lider af oppustethed, siger overlæge Dennis Raahave. Foto: Colorbox/free

Hvis du kun spiser få gange om dagen, ikke drikker nok vand og bliver nødt til at ligge på sofaen hver gang du har spist aftensmad, er dine tarme på katastrofekurs. Mange af os begår disse fejl dagligt, men tøver med at gøre noget ved det, selvom alarmklokkerne for længst er begyndt at ringe.

- Vores tarme bliver langsommelige, hvis vi ikke holder dem i gang, og det er det problem, som op mod en million danskere står med, siger Dennis Raahave, dr. med og overlæge på Nordsjællands Hospital i Hillerød med ekspertise i mave-tarmsygdomme.

En god tommelfingerregel er at holde tarmene i gang i løbet af dagen. Spis mange grøntsager og fibre, og rør dig fysisk. Husk at drikke vand, også når du ikke er i gang med at spise, og glem ikke mellemmåltiderne. Dennis Raahave møder ofte folk, der spiser et stort måltid til aften, men ikke særlig meget i løbet af dagen, og det kan maven reagere kraftigt på.

- Så er der nogle, der får en tarmskylning og føler, at de svæver på en sky i en hel uge efter. Men hvis de går tilbage til deres gamle vaner bagefter, kommer problemerne igen, siger Dennis Raahave.

Han forklarer, at vi har tendens til ikke at tage vores mave alvorligt. Oppustethed kommer, når vores tarme indeholder for meget afføring, og vi ikke er gode nok til at komme af med det igen. Tarmene går simpelthen i stå, og det betyder, at systemet opbevarer afføringen i stedet for at transportere den ud af kroppen som normalt. Det kalder man en skjult forstoppelse. Derfor er det vigtigt at lytte til sin krop og ikke udsætte toiletbesøg.

Hvis det er svært at komme på toilettet, kan man prøve at spise en skefuld olivenolie inden sengetid og se, om det hjælper systemet lidt på vej næste morgen. Madens gennemsnitlige passagetid gennem kroppen er 24 timer, så det kan man forsøge at holde øje med.

Hvis du lider af dårlig ånde, kan det faktisk også være tarmene, der gemmer på årsagen. Om natten kan gasser overføres fra tarmene til blodbanen, hvis dit system ikke er tømt.

- Og det kan altså være grunden til, at man lugter ud af munden, siger Dennis Raahave.

Et andet råd lyder på, at du skal foretage lidt detektivarbejde. Hvis alle de grundlæggende ting er i orden, altså at du spiser varieret og hyppigt, drikker vand ofte og husker at få rørt dig, så er det tegn på, at der er noget andet galt.

- Måske er du allergisk eller intolerant over for noget af det, du spiser. For eksempel spiser nogle meget frugt, fordi de tænker, at det er sundt. Lige indtil de finder ud af, at de ikke kan tåle frugtsukker, siger Heidi Rydahl Jensen, der er klinisk diætist hos Diætisthuset.

Hun mener, at det vigtigste er at finde den specifikke årsag til din oppustethed, og hvis dit eget detektivarbejde ikke bærer frugt, skal du tale med din læge.

- Når vi hører om en ny type allergi eller en ny diæt, er vi måske lidt for hurtige til at tro, at det passer på os. Din læge kan hjælpe dig med at undersøge skridt for skridt, hvad du ikke kan tåle, siger Heidi Rydahl Jensen.

Sådan får du glade tarme
  • Spis efter Fødevarestyrelsens kostråd
  • Få noget at drikke hver time: vand, saftevand, te, kaffe, lys øl
  • Tag en vitamin/mineral-tablet dagligt
  • Få en halv times motion hver dag året rundt, som konditions- og styrketræning

Kilde: Dagsplan for behandling, Tarmlaboratoriet, Hillerød Hospital

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.