"Det er umenneskeligt, hvis politikerne ikke vil hjælpe os"

Tarek Kelani er blandt de mange syrere, der flygter fra deres krigshærgede hjemland. Han ser det som Danmarks pligt at hjælpe folk som ham, der er i nød.
Tarek Kelani på 21 år er flygtet alene fra Syrien, fordi han ellers ville være tvunget til at kæmpe for regimet.
Tarek Kelani på 21 år er flygtet alene fra Syrien, fordi han ellers ville være tvunget til at kæmpe for regimet. Foto: Marie Hein Plum

Efter flere måneders farefuld rejse med smuglere fra Syrien til Italien og stort set uden mad, ankom Tarek Kelani på 21 år endelig i sikkerhed i Danmark. Selvom han måtte sige farvel til sin mor og lillebror i Damaskus, var hans storebror allerede flygtet til Danmark et par måneder forinden. Derfor valgte Tarek Kelani også at komme her.

- Når man kommer til Europa, så aner man ikke, hvilket land der er bedst. Men min bror havde valgt Danmark fordi, at man hurtigere kan få opholdstilladelse her end andre steder. Og så er det nemmere at få sin familie med herop, fortæller han.

Derfor har Tarek Kelani lige været henne på immigrationskontoret og hente papirer, så han kan ansøge om at få sin mor og lillebror til Danmark.

- Jeg sover kun to timer om natten, fordi jeg er så bekymret for dem. Syrien bliver værre og værre, og nu har min familie lige mistet vores hus. Min onkel skulle passe på dem, men ingen i Syrien har overskud til at hjælpe hinanden længere.

Tvunget til at kæmpe for regimet

Tarek Kelani flygtede til Danmark, fordi han ellers var blevet tvunget til militærtjeneste. Så skulle han have kæmpet for det regime, der er medskyldig i, at så mange er døde.

- Jeg var egentlig i gang med at læse journalistik på universitet. Men jeg blev nødt til at flygte. Jeg ville ikke være kriminel og kæmpe for regimet, fortæller han.

Det er flygtninge som disse, politikerne er ude efter

Fawas Alzatto på 34 år har det ikke godt med at være på kontanthjælp.

- Jeg har arbejdet det meste af mit liv og sætter en ære i at tjene mine egne penge og betale skat, siger han. Læs hvorfor han er flygtet til Danmark her.

Juan Mahmoud på 28 år forstår ikke, hvorfor politikerne gør flygtninge til et problem.


- Vi vil jo bare gerne arbejde og få vores liv tilbage, fortæller han til Avisen.dk. Læs hans historie her.

UDVID

Tarek Kelani er glad for at være kommet til Danmark. Men han forstår ikke, hvis nogen politikere vil gøre det sværere for flygtninge at komme til landet. Han ser det som en menneskelig pligt at hjælpe dem i nød.

- Jeg har ikke valgt at være syrer, ligesom danskere ikke har valgt, at de er danskere. Mit land er styret af onde mennesker, jeres af gode. Så jeg bliver nødt til at tage hen, hvor de gode mennesker er.

Jeg vil studere og arbejde

Da Tarek fik sin opholdstilladelse, flyttede han ud af asylcenteret i Hjørring og ind i en lejlighed i Stevns med fem andre flygtninge. Her skal han blive boende i tre år før han må flytte til en anden kommune.

Han tager toget til København tre dage om ugen, hvor han går på sprogskole for at lære dansk. Udgifterne til bolig og mad hjælper staten ham med. Så snart sprogskolen er færdig, vil han enten læse videre på sin uddannelse eller begynde at arbejde.

- Jeg vil rigtig gerne færdiggøre min uddannelse. Men min familie har hårdt brug for hjælp, så måske bliver jeg nødt til at arbejde, så jeg kan sende penge ned til dem, fortæller han.

Om Tarek vil blive i Danmark i fremtiden, er han ikke sikker på. Selvom han har fået mange venner her, så savner han sit hjemland.

- Min drøm er, at det en dag bliver sikkert nok til, at jeg kan rejse hjem og arbejde. Men indtil da vil jeg læse og arbejde her, og kæmpe for at få min mor og lillebror herop.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.