Derfor får kortuddannede oftest små babyer

En babys vægt og længde hænger sammen med forældrenes uddannelse.
En babys størrelse bliver påvirket af, hvor meget uddannelse forældrene har, viser ny undersøgelse. 
En babys størrelse bliver påvirket af, hvor meget uddannelse forældrene har, viser ny undersøgelse.  Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

Hvis din nyfødte baby er tyk og har små fyldige kinder, er der meget der tyder på, at både dig og din partner har lange uddannelser bag jer.

En nyfødts vægt og længde afslører nemlig, hvilke uddannelsesniveau forældrene har, viser en ny undersøgelse, som Bureau 2000 har foretaget for fagforbundet FOA.

Har babyen en meget lav fødselslængde eller vægt vil forældrene i mange tilfælde have ingen eller meget korte uddannelser. Det fremgår af undersøgelsen, der er en del af en igangværende ulighedskampagne, hvor fagforbundet blandt andet sætter fokus på børns forskellige vilkår.

Samme undersøgelse konkluderer også, at børnehaver i udsatte boligområder trækker stærke børn ned. Men allerede fra børns allerførste minutter i verden, er de afhængigt af deres forældres baggrund tilsyneladende stillet forskelligt.

Kort uddannelse - lille baby

Forældre med lange uddannelser har 83,7 procent chance for at få en baby, der vejer 3000 gram eller mere. For dem uden uddannelse er det til gengæld kun 76,1 procent, der får børn med den vægt.

Det viser undersøgelsen, der også fastslår, at samme mønster gør sig gældende, når det kommer til længden af den lille ny.

For dem, der har tilbragt kortest tid på skolebænken, er der 86,4 procent, der får en baby, der er 49 centimeter eller mere. Men er der tale om forældre med lange uddannelser, er der i gennemsnit 91,2 procent, der får en baby med en krop, der er 49 centimeter eller længere.

Forlist kærlighed spiller også ind

Om far eller mor bor sammen påvirker også, hvor tung og lang en baby er, viser undersøgelsen.

For 12,4 procent af de børn, der er 48 centimeter eller mindre, gælder det, at forældrene er gået fra hinanden.

Blandt de børn, hvor forældrene stadig bor under samme tag, er andelen 9,2 procent.

Skævhed i sundhed

FOA-undersøgelsen giver ikke et entydigt svar på, hvad årsagen til forskellene er.

"Men det er nærliggende at antage, at der fx er en sammenhæng mellem rygning og levevis i det hele taget – og uddannelse, familieforhold m.v. Måske især for de allersvageste grupper," står der i undersøgelsen.

At der er forskel på babyer - alt efter deres forældres uddannelsesniveau - kommer ikke bag på børnelæge og forfatter Vibeke Manniche.

Der er nemlig generelt en stigende social skævhed i sundhed og sygdom i Danmark, påpeger hun.

- Der er en meget klar sammenhæng mellem en persons uddannelse og sygelighed herunder graviditet. Dem, som er dårligt stillet i forhold til sundhed, er typisk dem, der også er dårligt uddannet, siger hun til Avisen.dk.

Livsstil er afgørende

Det handler især om livsstil, pointerer børnelægen.

- En veluddannet mor, som hverken ryger eller drikker og som motionerer, har større sandsynlighed for at få et stort, frisk barn, end en gravid, der spiser usundt og for eksempel ikke tager folinsyre, påpeger Vibeke Manniche.

Der kan dog også værre tilfælde, hvor en tyk baby ikke er et sundhedstegn, forklarer hun.

Hvis en mor får sukkersyge under graviditeten, risikerer babyen eksempelvis at bliv for tyk, når den kommer til verden.

- Men generet vil vi gerne have babyer, der er lange og store. Bliver en baby født med en meget lav fødselsvægt, kan det nemlig være et tegn på, at de ikke trives, fastslår hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.