LO-kongres 2015

Lizette efter formands-sejr: Husk at kramme hinanden

Fagbevægelsen skal arbejde for fællesskabet. Og det sker nemmere med kram end med tæsk. Sådan lød en af pointerne i Lizette Risgaards første tale som LO-formand.
Fællesskabet skal i højsædet i fagbevægelsen, hvis det står til den nye LO-formand, Lizette Risgaard.  
Fællesskabet skal i højsædet i fagbevægelsen, hvis det står til den nye LO-formand, Lizette Risgaard.   Foto: Claus Fisker/Scanpix

55-årige Lizette Risgaard var tydeligvis glad, da hun ovenpå det netop afgjorte LO-formandsvalg, kunne kalde sig ny formand for LO.

Med 312 stemmer til Lizette Risgaard ud af 399 afgivne stemme var sejeren i hus. Og Lizette så både glad og stolt ud, da hun gik på talerstolen som den nye LO-leder.

Her startede hun med at takke alle dem, der har støttet hende under valgkampen.

- Tusind tak skal I have, kære venner. Det er jo fantastisk. Fantastisk at stå og kigge ud over jer alle sammen. Vi har gjort det her i fællesskab og rigtig mange tak, sagde Lizette Risgaard.

Hendes konkurrent, soldater-formanden Flemming Vinther, der fik 87 stemmer, fik også pæne ord med på vejen.

- Jeg vil starte med at sige tak til dig, Flemming. Tak for en rigtig fair og sober valgkamp. Jeg er sikker på, at vi fremtidigt også vil have et rigtig godt samarbejde, sagde hun.

Krammende formand

I sin glædesrus fik den nye formand lyst til at uddele knus til de mange fagforeningsfolk, der havde klappet hende op på scenen.

- Og kære venner, noget af det, jeg er kendt for, er kram. Jeg får jo helt lyst til at give jer alle sammen et kram. Men det er svært, når jeg står heroppe, så det må I have til gode. Men jeg skal nok komme ned om lidt, sagde hun.

Snakken om kram brugte Lizette Risgaard efterfølgende til at komme med en løftet pegefinger til arbejdsmarkedet.

- Når vi hører det her med kram på arbejdsmarkedet, er det i betydningen af at kunne sit kram eller betydningen af at få krammet på nogen - desværre. Og sådan skal det ikke være. Jeg har faktisk læst et sted, at gorillaunger og menneskebørn har det til fælles, at hvis man aldrig krammer dem, så dør de, sagde hun.

Ifølge formanden er det naturens måde at minder levende væsener om, hvad andre betyder for os.

- Det kan vi gøre med et kram, skulderklap eller fast håndtryk. Det skal vi også gøre ved at forvente noget af hinanden. Det vil jeg gøre ved at være jeres LO-leder. En leder som går foran, sagde hun.

Hun lagde ikke skjul på, at hun både vil kræve meget af sig selv og af alle andre i fagbevægelsen.

Fællesskabet skal styrkes

Budskabet om at støtte hinanden brugte hun som et afsæt for at lufte nogle af de visioner, hun har for fagbevægelsen.

- Kun hvis vi alle sammen rykker sammen og ud af startboksene, kan vi flytte noget. Vores fællesskab er unikt, og det er et stærkt fællesskab, men vi kan blive endnu stærkere sammen. Vi kan blive bedre til at behandle hinanden med respekt og ordentligt, sagde hun.

Et af de væsentligste budskaber i hendes tale var, at LO kan øge sin indflydelse, hvis man prioriterer i fællesskab.

Og den nye formand lover, at alle bliver hørt. Blandt andet er det vigtigt også at lytte til græsrødderne, forklarede Lizette Risgaard.

- Lad os rykke i fællesskab. Danmark har brug for en stærk fagbevægelse, sagde hun i slutningen af sin tale.

Stolt formand

Lizette Risgaard har siden 2007 været næstformand for LO og overtager formandsposten fra Harald Børsting, som har stået i spidsen for Danmarks største faglige fællesskab i otte år.

Hun var på forhånd udpeget som favorit til at stå i spidsen for LO’s knap en million lønmodtagere.

Derfor er hun alligevel taknemmelig over den anerkendelse, hun har fået i dag.

– Jeg er stolt over den tillid, kongressens delegerede har vist mig. Og jeg er sikker på, at vi får et godt samarbejde om alle de opgaver, der venter. Det gælder i forhold til LO/FTF-delen, som alt det andet politiske arbejde der venter, udtaler LO's nye formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.