David Trads: Hvornår mon Johanne bliver socialdemokrat?

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Der er ganske få politiske talenter, som brænder igennem lydmuren første gang, man møder dem, fordi de er så ufatteligt dygtige:

Jeg har mødt flere selv, som havde den der X Factor, da de var helt nye – folk som Venstres Karsten Lauritzen, Socialdemokratiets Peter Hummelgaard, Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt – men ingen har dog imponeret mig mere end Enhedslistens frontfigur:

Johanne Schmidt-Nielsen!

(Om end Pernille Skipper, den nye leder, er tæt på. Hende vender jeg tilbage til.)

DEN FØRSTE GANG, jeg mødte Johanne, var i sensommeren 2009 i New York. Hun var til FN’s Generalforsamling – og hun tog opgaven dybt seriøst, hvilket de fleste faktisk sjældent gør. Jeg var USA-korrespondent, og hun bad mig i detaljen forklare Barack Obamas sundhedspolitik.

Hun slog ærligt talt benene væk under mig – af to årsager:

For det første var hun en ægte politisk idealist. Ikke en af de alt for mange unge politikere med en halv uddannelse og en funktionær-tilgang. Hun brændte for sagen på en måde, der omgående aftvang respekt.

For det andet var hun utroligt vidende, professionel, og, ja, taktisk. Hun var lige blevet politisk leder, blot 25 år, og Enhedslisten havde enormt behov for fornyelse. Ved valget i 2007 var de næsten røget ud. Hun havde en plan.

De år, der fulgte, viste, at førstehåndsindtrykket ikke bare var rammende. Hun oversteg forventninger – og har været en enestående succes: Ved valget i 2007, hvor hun kom ind, fik Enhedslisten 2,2 procent. I 2011 fik de 6,7 procent. I 2015 røg de op på 7,8 procent.

ENHVER VED, at, ja, der står en kollektiv bevægelse bag Enhedslisten, men det er altså Johanne – hun hedder aldrig andet – som leverede varen som en suveræn leder. Hendes personlige stemmetal ved de seneste to valg svarede alene til 2/3 af listens samlede stemmer i 2007!

Hvad er det, hun kan? Hvad kan andre lære af det?

#1 er hendes autencitet. Hun brænder for sagen. Bliver ægte indigneret. Ved, hvad hun taler om. Det politiske kompas er hun født med. De svages forkæmper.

#2 er hendes fænomenale kommunikationstalent. Kun få er så skarpe som hende. Måske er det kun Lars Løkke Rasmussen, som matcher hende der.

#3 er hendes indlysende fravalg af den doktrinære kommunisme, som visse i Enhedslisten fortsat abonnerer på. Hun er 120 procent demokrat. Til at forhandle med.

Johanne, som nu er offer for Enhedslistens rotationsregel, er kun 32 år – og hun er en alt, alt for stor politisk begavelse at sige farvel til ved næste valg. Hun er jo for pokker først lige begyndt. Det vil være mere end ærgerligt, hvis hun helt forlader dansk politik.

DET FÅR MIG til at rejse et kættersk spørgsmål:

Hvornår mon Johanne bliver socialdemokrat?

Selvsagt ikke før næste valg, men måske engang inden det valg, som kommer derefter. Er det overhovedet sandsynligt, tænker du?

Der er præcedens, for Pernille Rosenkrantz-Theil, leder af Enhedslisten i 2000erne, skiftede til Socialdemokraterne i 2008. Et år efter hun stoppede hos i Folketinget for Enhedslisten. I øvrigt som 32-årig. Præcist som Johanne i dag.

Men, stop lige en halv: Var det ikke Johanne, som ophidset på tv råbte, at Socialdemokratiet havde ’pisset på vælgerne’ efter en politisk aftale? Jo. Men det var dengang, da partiet blev styret af Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. I dag virkeligheden en helt anden.

Det vil være verdens mindste overraskelse, hvis Johanne inden for de kommende fem-seks år sidder i Folketinget for Socialdemokratiet. Det er, skal jeg tilføje, ikke det samme, som at det sker.

TIL SIDST, som lovet, et par ord om Pernille Skipper, Enhedslistens nye frontfigur:

Hun er også en indlysende politisk begavelse. Syleskarp. Stærk kommunikator. En moderne venstrefløjspolitiker. Skipper har alle chancer for at give Enhedslisten yderligere succes.

Med andre ord:

Fordi partiet har styr på talentudviklingen som ingen andre, behøver tabet af Johanne ikke at blive Enhedslistens nederlag. Det kan ende med win-win-win-win...for Enhedslisten, for Skipper, for Johanne og for Socialdemokratiet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.