RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Dansk Ryanair-sag vækker opsigt i EU: Påvirker ny luftfarts-pakke

EU vil lave en ny politik for flytransport. Blandt andet med baggrund i sagen mod Ryanair i Danmark, afslører kommissær. Fagbevægelsen er træt af varm luft og vil have handling nu.
Der er store problemer inden for luftfart i EU med social dumping. Det vil kommissionen nu prøve at gøre noget ved og indbyder derfor til såkaldt social dialog. På billedet ses EU's kommissær for transport, sloveneren Violeta Bulc. 
Der er store problemer inden for luftfart i EU med social dumping. Det vil kommissionen nu prøve at gøre noget ved og indbyder derfor til såkaldt social dialog. På billedet ses EU's kommissær for transport, sloveneren Violeta Bulc.  Foto: Scanpix arkiv

Den danske fagbevægelses indædte kamp mod Ryanair vækker opsigt rundt omkring i Europa. Faktisk bliver den bemærket helt ind på kontorene i EU-Kommissionen i Bruxelles. Her har kommissæren for luftfart netop fremlagt en ny 'luftfarts-pakke' og peger i den forbindelse på den danske Ryanair-konflikt.

Der er for mange problemer i EU med stewardesser og piloter, der ikke får en fair behandling af flyselskaberne. Det mener EU's kommissær for transport, sloveneren Violeta Bulc.

På den baggrund har hun lige fremlagt en såkaldt luftfartspakke, som blandt andet skal tage fat på problemer med social dumping i luften.

I forbindelse med fremlæggelsen af forslag til ny regulering af luftfarten har Violeta Bulc skrevet et læserbrev. Heri forholder hun sig meget direkte til den danske Ryanair-sag. Den går kort fortalt går ud på, at dansk fagbevægelse kæmper for at få Ryanair til at tegne en overenskomst i Danmark.

I et læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten skriver Violeta Bulc:

- Det er vigtigt at fastholde Europas lederskab inden for luftfarten med en højtuddannet, kvalificeret og erfaren arbejdsstyrke.

- Europa er nødt til at bevare sin sociale AAA-rating, og det indre marked må ikke føre til social dumping. Jeg er klar over, at dette er af særlig betydning for Danmark.

Den sidste formulering er nogenlunde så tæt, som en kommissær kan komme på at forholde sig direkte til Ryanair-sagen i Danmark.

LO: Så gør dog noget!

I LO-fagbevægelsen er man glad for, at Violeta Bulc og kommissionen nu vil gøre noget i forhold til social dumping i luftfarten. Næstformand Arne Grevsen siger i en pressemeddelelse:

- Det er positivt, at Kommissionen har lyttet til LO’s ønsker om også at adressere social dumping og unfair konkurrence i den nye luftfarts-strategi.

I EU er det ikke kun Ryanair, der ifølge fagbevægelsen giver sine ansatte barske vilkår. Andre flyselskaber dumper også løn- og arbejdsvilkår. Heriblandt flyselskaber fra olierige lande. Flyselskaber hjemmehørende uden for EU omtales som 'tredjelande-operatører'.

- Vi ønsker at begrænse unfair konkurrence fra lavprisselskaber og tredjelande-operatører, der praktiserer social dumping og ikke overholder gængse arbejdstager-rettigheder, siger Arne Grevsen, og fortsætter:

- Vi vil have ordentlige job og en bæredygtig luftfarts-branche, hvor der ikke konkurreres på laveste fællesnævner til skade for de ansatte.

LO skriver i pressemeddelelsen:

- LO vil fortsat holde Kommissionen op på, at der skal ske noget på den sociale dagsorden. Der er ikke brug for flere analyser og hensigtserklæringer, men konkret handling.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.