Dansk eksport af velfærdsteknologi halter

Den danske eksport af velfærdsteknologi er gået ti procent, tilbage viser tal fra Dansk Industri.
Eksempel på velfærdsteknologi: Det ligner måske en moderne udgave af spillet Twister, men det er dog et redskab til genoptræning efter pådragelse af en hjerneskade. Arkivofto.
Eksempel på velfærdsteknologi: Det ligner måske en moderne udgave af spillet Twister, men det er dog et redskab til genoptræning efter pådragelse af en hjerneskade. Arkivofto. Foto: skaaning lars/POLFOTO

Den danske eksport af automatiseret velfærdsteknologi og software-løsninger samt hjælpemidler og medicoteknisk udstyr er gået 10 procent tilbage siden 2010. Det viser tal fra DI.

Dermed er eksporten af de tekniske løsninger og det tekniske udstyr nede på 20 milliarder i 2013. Til sammenligning er der fortsat fremgang i eksport af lægemidler, der i 2013 rundede 70 milliarder kroner. Det skriver Jern & Maskinindustrien.

- Den danske eksport af af medicoteknisk udstyr, hjælpemidler og teknologi som for eksempel velfærdsteknologi og telemedicin har oplevet et fald, hvilket er et udtryk for, at der fortsat er en række barrierer for at nå det store eksporteventyr, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen fra DI til avisen.

Mette Rose Skaksen er dog ikke i tvivl om potentialet for eksport af velfærdsteknologi. En af nøglerne er, at de private lægemiddelvirksomheder indgår innovative samarbejder med teknologibranchen og branchen for medicoteknisk udstyr.

- DI arbejder for, at den offentlige sektor gennem en mere innovativ efterspørgsel styrker udvikling af nye produkter. Vi oplever, at der udvikles løsninger, som er meget specifikke for for eksempel et enkelt hospital eller en enkelt patientgruppe. Løsningerne skal naturligvis være skræddersyet og sætte brugeren i centrum, hvad enten brugeren er patienten eller sundhedspersonalet. Men vi skal blive bedre til at videreudvikle disse løsninger, så de også kan bruges på et hospital i Japan, Kina eller USA. Det kræver et stærkt og tillidsfuldt samarbejde mellem det offentlige sundhedsvæsen og sundhedsindustrien, siger Mette Rose Skaksen til Jern & Maskinindustrien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.