Dårlig start på dagen? Der er en naturlig forklaring

Du får sandsynligvis en usædvanlig dårlig dag på jobbet på mandag - hvis du ikke er så heldig at have påskeferie.
Du kan lige så godt forberede dig på, at din krop ikke har vænnet sig til sommertid, når du møder på arbejde mandag. Så du vil sandsynligvis opleve symptomer på jetlag: Træthed, koncentrationsbesvær og øget appetit.
Du kan lige så godt forberede dig på, at din krop ikke har vænnet sig til sommertid, når du møder på arbejde mandag. Så du vil sandsynligvis opleve symptomer på jetlag: Træthed, koncentrationsbesvær og øget appetit. Scanpix / arkiv

Når du møder på arbejde på mandag, er vil du sandsynligvis føle dig mere træt, uoplagt, ukoncentreret og i dårligt humør end på en normal mandag.

Og det skyldes ikke kun, at mange af dine bekendte sandsynligvis hygger med påskeferie.

Vi skifter nemlig til sommertid natten mellem lørdag og søndag, og det betyder, at du mister en times søvn - noget, der risikerer at påvirke dit helbred og humør i flere dage, viser forskning.

- De fleste vil uden tvivl være mere uoplagte, når de møder mandag. Man vil være træt, have svært ved at koncentrere sig, og nemmere falde i mad med mange kalorier, fordi søvnmangel påvirker fordøjelse og appetit, siger Camilla Kring til Avisen.dk.

Hun er formand for foreningen B-Samfundet og har skrevet ph.d.-afhandling om balancen mellem arbejde og privatliv.

Svært at stille det indre ur frem

B-samfundet kæmper for mere fleksible arbejdstider og åbningstider i samfundet, blandt andet baseret på forskning i de biologiske forskelle mellem A- og B-mennesker, der viser, at der faktisk er flest B-mennesker, selvom samfundet er indrettet efter A-menneskers rytme.

For de aftenfriske vil det være ekstra hårdt, når der i nat forsvinder en time fra døgnet, og man derfor for eksempel skal op klokken halv 6 i stedet for klokken halv 7 mandag morgen.

Men også alle dem, der ligger et sted mellem A- og B-menneske vil mærke sommertiden, siger Camilla Kring.

- Det er jo klart, når der pludselig mangler en time, vil man opleve symptomer på jetlag, for vores indre ur synkroniserer ikke til sommertid med det samme, vi stiller viseren, siger hun.

Fra ko til kontor

Over 70 lande følger modellen med sommer- og vintertid, der oprindeligt blev indført for at spare på lys, olie og elektricitet.

Men flere har de senere år påpeget, at der ikke længere er økonomiske argumenter for at beholde det pludselige hop i tid to gange om året.

Camilla Kring er blandt dem, der helst så sommetid afskaffet.

- Langt de fleste arbejder jo ikke på landet længere. Vi er gået fra ko til kontor. Samtidig har det store konsekvenser for både helbred, produktivitet og livskavlitet, at man presser mennesker ud af rytme, så hvorfor beholde noget, der bare er et ritual? siger hun til Avisen.dk.

Risiko for hjertestop

Også søvneksperten Mikael Rasmussen advarer om, at det går ud over både helbred og arbejde, når vi i nat "stiller havemøblerne frem".

- Det med at stille sit indre ur en time frem har konsekvenser. Undersøgelser viser, at der ses en kraftig nedsættelse i arbejdseffektiviteten den følgende arbejdsdag. Risikoen for hjertestop stiger. Overgangen til sommertid er meget værre end overgangen til normaltid i oktober, siger han til Ritzau, og fortsætter:

- Det er vigtigt at tage hensyn til sig selv dagene efter. Du skal ikke forlange for meget af dig selv om mandagen. Samtidig skal arbejdsgiveren forvente, at produktiviteten er nedsat.

Tilbring eftermiddagen i mørke

Mikael Rasmussen mener dog, at B-mennesker klarer overgangen bedre end andre, da de er mere vant til at skulle være fleksible i deres døgnrytme.

Hvis du vil forsøge at afbøde konsekvenserne ved at puffe din døgnrytme, så du kan falde tidligere i søvn, anbefaler Camilla Kring, at du får masser af dagslys først på dagen, og holder dig fra både dagslys og kunstigt lys sidst på dagen.

Ellers må du bare holde ud, til din krop har vænnet sig til sommertid - eller krydse fingre for, at du er en af af de heldige med påskeferie i næste uge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.