DA-reformer vil sende 50.000 ud i fattigdom

Mange vil ende i svær fattigdom, hvis forslag bliver til virkelighed
Beregninger viser, at mange bliver sendt ud i fattigdom ved forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Beregninger viser, at mange bliver sendt ud i fattigdom ved forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening. Foto: Colorbox/free

Mindst 50.000 personer - heraf 4.700 børn - vil blive sendt under fattigdomsgrænsen, hvis forslagene fra Dansk Arbejdsgiverforening om at sænke kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge bliver ført ud i livet, skriver Ugebrevet A4.

Det fremgår af beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget af konsekvenserne af det nylige DA-udspil "Veje til at øge beskæftigelsen i Danmark". Udspillet sigter mod at øge udbuddet af arbejdskraft med 85.000 personer frem mod 2030.

De midler, som DA foreslår, er blandt andet beskæring af både førtidspension og sygedagpenge for ledige med 25 procent, reduktion af ledighedsydelsen med 15 procent, beskæring af kontanthjælpen for personer over 30 år, kontanthjælpsloft og gensidig forsørgerpligt for samlevende.

- Man må rose DA for at være præcise i deres forslag om at beskære overførselsindkomsterne. Men man skal bare være klar over konsekvenserne. 50.000 flere personer under fattigdomsgrænsen er voldsomt. Det er en stigning på 30 procent i gruppen af fattige, siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul til Ugebrevet A4.

Venstre har talt varmt for et moderne kontanthjælpsloft, men uden at ville præcisere nøjagtig, hvad det går ud på. Selvom forslagene fra arbejdsgiverne ifølge næstformand Kristian Jensen peger i "den rigtige retning", fordi de understreger, at der er et problem med, at det ikke kan betale sig at arbejde for alle, bakker Venstre ikke op om de foreslåede reformer.

- Venstre støtter ikke DA"s forslag om at sænke ydelserne for hverken kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge, skriver han i en mail til Ugebrevet A4.

Han tilføjer, at Venstre vil nå sit mål ved at sænke skatten i bunden for folk med små indkomster.

Det beroliger imidlertid ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Jeg synes, det er meget tydeligt, at de borgerlige partier flirter med at sætte ydelserne ned, siger hun.

Hun frygter, at Venstre og de øvrige partier i blå blok vil lade sig inspirere af DA"s reformudspil. Hun garanterer, at kontanthjælp og førtidspension ikke bliver sat ned i en kommende regeringsperiode med hende som statsminister.

- De borgerlige har været meget tæt på at foreslå nedskæringer af forskellige ydelser. Jeg tror, der er nogen i de borgerlige partier, som har et godt øje til førtidspensionen; der er også nogle, der har peget på dagpenge. Og så er der jo kontanthjælp, som, de bliver ved med at antyde, er for høj, siger Helle Thorning-Schmidt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.