Bo og hans søn mister 1.100 kroner: Folk tænker: 'Nå det er da ikke så meget'

Bo Tandrup og hans søn på 10 år mister mere end en fjerdedel af, hvad de har at leve for.
30-årige Bo Tandrup bor alene med sin søn. Han har været på kontanthjælp siden han blev kørt ned og fik en hjerneblødning og PTSD.
30-årige Bo Tandrup bor alene med sin søn. Han har været på kontanthjælp siden han blev kørt ned og fik en hjerneblødning og PTSD. Foto: Privat

1.070 kroner. Eller over en fjerdedel af de penge Bo Tandrup og hans søn på 10 år har at leve for. Så meget mister han på grund af kontanthjælpsloftet.

- Folk tænker, 'nå 1.000 er da ikke så meget', men det er alfa og omega for os. De tager fra folk, der ikke har noget. Den person, der har fået idéen til kontanthjælpsloftet er den dummeste herfra og op til månen, siger han.

Bo Tandrup er dem, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, som træder i kraft den 1. oktober. Avisen.dk kan i dag fortælle, at loftet i gennemsnit rammer de 33.000 berørte med 1300 kr. om måneden. 

Han har været på kontanthjælp, siden han som 17-årig blev kørt ned på knallert, og fik en stor hjerneblødning og et brud på kraniet på to gange tre centimeter. 

Det var i 2003. Siden har han fået kontanthjælp. I forgårs var hans hjælper fra kommunen forbi for at læse brevet om kontanthjælpsloftet sammen med ham.

- Jeg har problemer med at forstå, hvad jeg læser, efter jeg blev kørt ned. Så det skal forklares langsomt for mig, siger han.

Alene med sønnen 

Ulykken skadede både Bo Tandrups indlæring og koncentration. Han har fået erstatning fra sin forsikring for 38 procents méngrad, fordi han bliver opmattet i musklerne i den ene side af kroppen. 

- Jeg kan arbejde en time eller halvanden, så er jeg meget træt og kan ikke mere. Den anden side af kroppen har det fint, men det nytter jo ikke noget, siger han.  

Desuden har han fået stress og PTSD efter ulykken og drømmer hver nat om billygterne, der kommer nærmere og nærmere. Han genoplever bilulykken og kan ikke komme ud af mareridtene, når han vågner.

- På et tidspunkt sov jeg ikke i tre uger. Folk troede, at jeg var på stoffer, fordi jeg var helt væk og sort under øjnene. Men jeg har fået psykologhjælp til bedre at kunne sove, siger han.  

Bo Tandrup bor alene sammen med sønnen, der har ADHD. Han og kæresten, der også er på kontanthjælp, flyttede fra hinanden, efter problemer med den gensidige forsørgelsespligt for samlevende, og med hans PTSD.

- Det er bedre sådan. Men vi er fælles om alt, hvad der har med at gøre med at tage sig af vores søn, siger han.

De fire portioner 

Sønnen har brug for meget støtte og struktur i hverdagen, og Bo Tandrup gør, hvad han kan for at sørge for, at sønnen ikke mangler noget.

Eftersom Bo Tandrup har svært ved at læse, skrive og regne efter ulykken, har han nogle systemer, han lever efter.

Blandt andet deler han deres penge op i portioner, når han har betalt de faste udgifter.

- Så er der til penge til otte dage den 1., den 8., den 16. og den 24. i måneden. Så jeg er sikker på, at der er til hele måneden. Jeg kan ikke stå med et barn og ingen penge til mad, siger han.

Hver af portionerne plejer at være på 800-1.000 kroner.

- Folk siger, at der da er masser, hvis vi har næsten 100 kroner om dagen. Men det er til alt. Mad, tøj, medicin, benzin. Det er rigtig stramt.

Elsker at arbejde

Fra denne måned bliver det endnu strammere. For når han mister de 1.070 kroner i boligstøtte, er der endnu mindre.

-  Men jeg er heldig. Jeg kan se på Facebook, at der er mennesker, der mister meget mere og kommer til at stå på gaden, siger han.

Selvom der er gået mange år efter ulykken, er Bo Tandrup ikke kommet i hverken ressourceforløb, fleksjob eller på førtidspension, og trods talrige arbejdsprøvninger er der ikke truffet en beslutning.

Dermed er han en af de 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der er vurderet til ikke at kunne tage et arbejde. Og al snakken om, at kontanthjælpsloftet skal gøre det mere attraktivt at arbejde, gør ham vred.

- Det bedste, jeg ved, er at arbejde. Jeg elsker at bruge mine hænder, og jeg er skidegod til det. Der er bare ikke nogen job at få med det, jeg kan holde til, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.