Skat beholdt alle børnepengene: Jeg tudede helt vildt, da jeg fik brevet

Line Jensen fik trukket alle børnepengene med kort varsel, fordi Skat har sat gang i inddrivelsen af gæld igen. Nu har hun og de to store børn 700 kroner til mad og ingenting til julegaver.
Gammel gæld til det offentlige betyder, at Line må undvære 9.300 kroner. (Modelfoto: Iris/Scanpix)
Gammel gæld til det offentlige betyder, at Line må undvære 9.300 kroner. (Modelfoto: Iris/Scanpix)

På en måned har Line Jensen mistet 9.300 kroner. Et enormt beløb i hendes økonomi som enlig mor på kontanthjælp. 

1. oktober blev hun og hendes to børn på 12 og 15 år sat 2.600 kroner ned i boligsikring, da kontanthjælpsloftet blev indført.  

Men to uger senere væltede deres økonomi fuldstændig, da Line Jensen fik brev om, at alle børnepengene, 6.700 kroner, var blevet tilbageholdt af Skat som afdrag på gammel gæld til et offentlige.  

- Jeg tudede helt vildt, da jeg fik brevet. Så ringede jeg til banken, men de kan ikke hjælpe med et lån, fordi jeg står i RKI. Men de har været meget søde til gøre, hvad de kunne, siger hun.

Skat satte 20. oktober gang i inddrivelsen af gammel gæld fra daginstitutioner. I modsætning til, når Skat inddriver andre typer gæld, skal det ikke vurderes, hvordan familiens økonomi ser ud uden børnepengene. 

Det har ramt 20.000 forældre. Heriblandt altså Line Jensen, der fik brevet fra Skat en uge før, pengene skulle være gået ind.

 - De penge betyder alt. De 5.000 kroner er regnet ind i mit budget, og banken trækker dem og deler dem ud over de næste tre måneder. De sidste 1.700 var beregnet til julegaver til børnene og så videre. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, siger hun.

Sparer på varmen med stearinlys

Line Jensen er 35 år, er lige blevet skilt og har været syg med depression og OCD (tvangshandlinger) i mange år.

Allerede inden kontanthjælpsloftet har hun fået hjælp fra gruppen Næstehjælperne til lidt mad og nogle brugte møbler efter flytningen på grund af skilsmissen.

Uden børnepengene har hun og de to børn nu 700 kroner om måneden til mad de næste tre måneder.

Så hun er holdt op med at bruge opvaskemaskinen og tørretumbleren for at spare på el-regningen, og har tændt stearinlys for at undgå at tænde for varmen.

- Men det går jo ikke i længden. Nu siger de jo, at der bliver nattefrost. Heldigvis tjener den store da lidt penge selv, siger hun.

Gæld ved en fejl 

Gælden skyldes efterregninger fra børnenes daginstitution. Line Jensen har godt nok hele tiden haft ret til fuld friplads til sine børn af sociale årsager, så der burde ikke kunne opstå gæld til fritidshjem.

Men hun og hendes eksmand havde ikke husket, at man alligevel skal forny sin ansøgning hvert år, og bagefter er der sket fejl med forlængelsen.

Det er rigtig dårligt og overhovedet ikke gennemtænkt, at de nu tager alle børnepengene på en gang, samtidig med at vi lige har mistet så mange penge på grund af kontanthjælpsloftet
Line Jensen

Alt i alt er hun nu kommet op på at skylde for både 2014 og noget af 2015, men har ikke hørt noget om gælden, før brevet pludselig kom i oktober.

For Skat har haft lukket ned for inddrivelsen af gæld på grund af store IT-problemer.

- Jeg fik børnepenge i januar, april og juli uden der blev trukket noget som helst. Det er rigtig dårligt og overhovedet ikke gennemtænkt, at de nu tager alle børnepengene på en gang, samtidig med at vi lige har mistet så mange penge på grund af kontanthjælpsloftet, siger Line Jensen.

Skat har siden 2011 kunnet trække alle børnepengene, hvis der er gæld til daginstitutioner. Tidligere kunne der kun trækkes op til 50 procent.  

Line Jensen er ikke helt sikker på, om hun bliver trukket igen i børnepenge i januar, fordi der er mere, der skal betales tilbage, så hun har talt med Udbetaling Danmark.

- De sagde, at det helst ikke skulle ske. Men man ved jo aldrig, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.