Blokade mod Ryanair i hele landet: Disse datoer kan de træde i kraft

LO har valgt at udsende endnu et sympatikonfliktvarsel i sagen om Ryanair.

- Dette er ikke en ren fagbevægelseskamp, men en kamp for ordentlige vilkår.

Sådan lyder det fra LO's næstformand, Lizette Risgaard, efter LO netop har valgt at udsende endnu et sympatikonfliktvarsel i sagen om Ryanair.

Varslet kommer, efter Serviceforbundet og lavprisselskabet i dag mødtes, men uden at finde en løsning på konflikten. Ryanair afviste nemlig at indgå nogen aftale om overenskomst.

Dermed er det ikke kun lufthavnen i København, men også lufthavnene i Billund og Aarhus, der vil blive omfattet af konflikten.

- Uanset om der er tale om et dansk eller udenlandsk firma, så skal de følge de regler, som arbejdsmarkedets parter har aftalt, når de opererer på dansk grund. Ryanair har dog afvist at forhandle, og det er jeg ked af. Men det er grunden til, at vi nu vælger at gå den vej, som Arbejdsretten har blåstemplet, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Ingen benzin

Sympatikonflikterne kan starte i Københavns Lufthavn den 18. juli og i Billund og Aarhus fra den 23. juli.

Både 3F, Dansk Metal, HK/Privat, El-Forbundet og Blik- og Rør er omfattet af konflikten, og forbundenes medlemmer må derfor ikke udføre arbejde, der vedrører Ryanair.

Derfor vil Ryanair blandt andet ikke vil kunne få benzin på sine fly, bagage vil ikke blive tjekket ind, flyene bliver ikke gjort rent, og Ryanairs personale vil formodentlig ikke kunne komme gennem sikkerhedskontrollen.

Med ført hånd

Ryanair har indtil nu stillet sig uforstående overfor fagbevægelsens krav. De påstår selv, at deres ansatte i Danmark har gode vilkår, hvilket de fik medarbejdere til at bakke op om på det møde tirsdag.

Det giver Lizette Risgaard dog ikke meget for.

- Dem, der stillede sig frem, gjorde det med mere eller mindre ført hånd. For eksempel måtte de ikke tale med journalister alene. Vi har også fremlagt dokumentation i Arbejdsretten, som viser, at piloter og kabinepersonale langt fra får den løn, som blev oplyst på mødet tirsdag, pointerer hun.

Ryanair har under flere pressemøder også fremhævet, at fagbevægelsen er årsag til, at arbejdspladser ryger fra Danmark til udlandet, og derfor kaldt fagbevægelsen for "tåbelig".

Heller ikke det synspunkt har næstformanden i LO meget til overs for.

- Det her handler jo ikke om den danske fagbevægelse, men om mennesker af kød og blod. De skal have tryghed og en løn, de kan leve af, siger Lizette Risgaard.

Koster arbejdsladser

Ryanair har allerede meldt ud, at de på grund af varslet om konflikt i Københavns Lufthavn, flytter basen der ud af landet. Ifølge Avisen.dk's oplysninger vil de også droppe basen i Billund, nu hvor der er varslet konflikt der. Sker det, afblæser fagbevægelsen imidlertid konflikten.

- Det er klart, at hvis de ikke har baser i Danmark, så er er der ikke noget at lave sympatihandlinger mod, siger Lizette Risgaard.

Droppes basen i Billund vil det dog koste arbejdspladser. Hvor mange er endnu usikkert. Men det vil i hvert fald betyde, at 20 stewardesser og 10 piloter ikke længere skal bo i Billund og arbejde ud derfra.

I LO mener man alligevel, at det er vigtigt at stå fast og kræve ordentlige forhold.

- Jeg er rigtig stolt af de medarbejdere i Billund, der har tilkendegivet, at de ikke ønsker de her forhold, som Ryanair tilbyder. For hvis de får lov til at drive virksomhed på den her måde, vil andre spørge, hvorfor de skal betale mere i løn, betale løn under sygdom og så videre, siger Lizette Risgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.