Blog: Messerschmidts store bluffnummer

Af Ole Christensen
SE ALLE BLOGINDLÆG

Morten Messerschmidt og resten af Dansk Folkeparti påstår, at de går forrest i kampen mod social dumping. Men virkeligheden er den stik modsatte. Lige nu er Messerschmidt i færd med aktivt at modarbejde et øget fokus på bekæmpelse af social dumping i EU. 

Et godt eksempel på det er, at han stemte blankt, da vi ønskede at gøre det muligt for stat og kommuner at indføre kædeansvar. Et kædeansvar, der vil betyde bedre forhold for tusinder af danske lønmodtagere.

OG NU ER den altså gal igen. I den socialdemokratiske gruppe i EU har jeg og mine kolleger længe forsøgt at lægge pres på i Kommissionen for at få sat en stopper for social dumping. Men hvad gør Messerschmidt? Han modarbejder det aktivt!

I Europa-Parlamentet er vi ved at behandle en rapport om social dumping. I rapporten står der blandt andet, at lige løn for det samme arbejde på det samme sted skal gælde for europæiske lønmodtagere. Et princip om ligebehandling, som europæisk og dansk fagbevægelse længe har ønsket og kæmpet for at få ind i EU's lovgivning. Vi vil ikke have, at lønmodtagerne konkurrerer mod hinanden på lavere løn.

Men Messerschmidt mener åbenbart, at det er helt fint, at udenlandske lønmodtagere kan komme til Danmark og arbejde til en løn langt under den danske. I hvert fald har han skrevet under på et ændringsforslag, der siger, at "lige løn for samme arbejde på samme sted" på EU-plan kan være en hindring for det indre marked.

DESVÆRRE STOPPER Messerschmidts zigzagkurs ikke her. Han prøver også at udvande rapporten ved at sige, at der ikke er nogen specifik definition på social dumping. Det overrasker mig ikke, at Messerschmidt ikke vil bekæmpe social dumping. Men at han totalt ignorer, at social dumping rent faktisk findes, er dybt foruroligende.

Rapporten ønsker samtidig at komme kontrakter, der forringer beskyttelsen af lønmodtagere ved at bekæmpe falske selvstændige, til livs. Finten er, at arbejdsgivere hyrer udenlandsk arbejdskraft som ”enkeltmandsvirksomheder” frem for at ansætte dem som lønmodtagere.

På den måde er arbejdsgiverne ikke forpligtede til at betale skat på vegne af de ansatte, og de undgår samtidig de danske fagforeningers overenskomster. Disse såkaldte enkeltmandsvirksomheder er et kæmpe stort problem i Europa. Det underminerer vores måde at leve på, og det gør det sværere at være arbejdstager. Men gæt én gang, hvad Messerschmidt mener? Han siger da bare, at det er helt i orden!

OVERSAT TIL almindelig dansk betyder disse ting altså, at Morten Messerschmidt og DF hellere ser, at de rå markedskræfter regerer, end at vi passer på vores arbejdstagere. Det er helt forrykt, når manden slår sig på at kæmpe for bedre forhold for dem, som han stikker i ryggen.

En ting er, at det er overordentligt usympatisk af Morten Messerschmidt, at han siger ét, men i virkeligheden mener noget andet. Sandt at sige er det jo ikke første gang, at vi har oplevet den slags fra ham og hans partifæller. Men jeg er vred over, at Messerschmidt over for vælgerne fremstår som et blidt lam, mens han i virkeligheden bør betegnes som en ulv i fåreklæder.

DESUDEN SPÆNDER han ben for alle os, der gerne vil et socialt Europa. I Socialdemokratiet er vi meget opsatte på, at alle arbejdstagere skal have ordentlige vilkår. Den nuværende situation, hvor udenlandske arbejdsgivere kommer til Danmark og ser stort danske løn- og arbejdsvilkår, er uholdbar. Går vi Messerschmidts vej, sættes social dumping ikke en gang i bero – nej, den forøges!

Da Morten Messerschmidt stillede op til Europa-Parlamentet i 2014, gjorde han social dumping til et hovedtema. Det er på tide, at han sætter holdning bag ord. Indtil videre har han ikke gjort andet end at trække på skuldrene.

Du kan læse Morten Messerschmidts svar på Ole Christensens kritik her.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Ole Christensen

Ole Christensen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Han er tidligere fællestillidsmand og borgmester i Brovst og kæmper nu imod social dumping og for bedre fælles regler om arbejdsmiljø. Han er en forkærlighed for Nordjylland, hvor han er født, opvokset og bosiddende. Ole vil især blogge om arbejdsmarkedspolitik, men han vil også tage generelle emner på den europæiske dagsorden op - altid fra et centrum-venstre perspektiv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.