Blå partier vil stoppe pengestrøm til feriefond

Feriepengene skal automatisk over i lommerne på dem, der har tjent dem, mener partier i blå blok. Men det vil udsulte Arbejdsmarkeds Feriefond, der alene i år sendte 27.000 vanskeligt stillede familier og børn på ferie.
Arbejdsmarkedets Feriefond støtter også en række naturprojekter. Blandt andet Kirstinelyst Naturcenter ved Randbøl Hede, som er et koncept som Lokal- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007.
Arbejdsmarkedets Feriefond støtter også en række naturprojekter. Blandt andet Kirstinelyst Naturcenter ved Randbøl Hede, som er et koncept som Lokal- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007. Rune Johansen/Scanpix/arkiv

I år hjælper Arbejdsmarkedets Feriefond 27.000 vanskeligt stillede danskere på ferie. Det er alt fra enlige mødre på kontanthjælp til anbragte børn fra misbrugsfamilier og koster i alt 53 millioner kroner.

Ferierne er betalt af feriepenge, der aldrig blev hævet af de lønmodtagere, der havde optjent dem, og som derfor er overført til Arbejdsmarkedet Feriefond.

Sidste år efterlod lønmodtagerne 84 millioner kroner i uhævede feriepenge, og feriefonden rummer i dag næsten en halv milliard kroner.

Men står det til de tre store partier i blå blok, kan det snart være slut med Arbejdsmarkedets Feriefond. For uafhentede feriepenge skal i lommerne på dem, der har tjent dem.

- Pengene bør udbetales til lønmodtagerne, som har solgt deres tid og arbejdskraft til en arbejdsgiver, siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

Joachim B.: Folk kan frivilligt donere penge

Feriefonden har eksisteret siden 1942, og er nu Danmarks største bidragsyder til socialt udsattes ferieophold. Desuden giver fonden støtte til natur- og kulturprojekter og etablering af handicapadgang.

Men Joachim B. Olsen mener ikke, at udsatte familiers ferieophold og lignende skal blandes ind i folks feriepenge.

- Hvis lønmodtagerne vil donere deres penge frivilligt til en fond, så står dem det frit for, siger Joachim B. Olsen.

Debatten om feriefonden og de uhævede feriepenge kommer efter, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har nedsat et udvalg, der skal se på ændringer i Ferieloven.

EU-Kommissionen åbnede for et år siden en sag mod Danmark, fordi den mener, at den danske ferielov på flere punkter strider mod lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie årligt. Og på den baggrund har ministeren besluttet, at tiden er inde til at få en helt ny ferielov.

DF: Det kan ikke være LO's opgave

Arbejdsmarkedets Feriefond har repræsentanter i bestyrelsen fra både arbejdsgivere og arbejdstagere og embedsmænd fra to ministerier, men betragtes traditionelt som tæt knyttet til fagbevægelsen.

I Dansk Folkeparti beskylder arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted LO for at spekulere i, at mange ikke får hævet deres feriepenge, så de ender i feriefonden.

- Det kan ikke være LO’s opgave og sidde og håbe på, at så mange lønmodtagere som muligt ikke får deres egne feriepenge udbetalt, siger Bent Bøgsted.

Dansk Folkeparti mener, at det er en vigtig opgave, at socialt udsatte får hjælp til ferie. Men opgaven skal ikke løses ved hjælp af feriepenge. Så må man finde midler på en anden måde, siger Bent Bøgsted.

V: Folk skal hjælpes med socialpolitik - ikke med feriepenge

Hos regeringspartiet Venstre ønsker man også, at en ny ferielov sikrer, at lønmodtagerne modtager alle de feriepenge, de har krav på.

- Jeg ser frem til, at udvalget kommer med forslag til en ny og moderne ferielov. Her handler det selvfølgelig også om at sikre, at lønmodtagerne får udbetalt deres feriepenge, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Han understreger, at det ikke må stå i vejen for en ny ferielov, at de uhævede feriepenge i dag går til Arbejdsmarkedets Feriefond, som blandt andet er med til at sikre, at socialt udsatte har råd til at komme på ferie.

- Det er rigtigt, at de feriepenge, der ikke bliver udbetalt, går til forskellige sociale formål som i sig selv er ganske udmærkede. Men det er vigtigt at holde fast i, at det er lønmodtagernes penge, vi taler om. Så er det med vores socialpolitik, at vi kan sikre, at mennesker får den hjælp og støtte, de har brug for.

- Jeg mener ikke, at det er diskussionen om feriefonden, der skal styre dagsordenen her. Nu skal vi have nogle forlag til en moderne ferielov, som sikrer, at lønmodtagerne får deres egne feriepenge, siger Hans Andersen.

Venstre-ordføreren vil dog ikke lægge sig fast på, om der skal laves en egentlig automatisk udbetaling af alle feriepenge. Han vil i første omgang afvente udvalgets forslag, som ventes præsenteret i efteråret 2016.

LO: Vil DF lade Fregatten Jylland sejle sin egen sø?

Næstformand i LO Lizette Risgaard er fuldstændig uforstående overfor kritikken fra især Dansk Folkeparti. .

- Det er helt misforstået og meget mystisk. Bestyrelsen som består af arbejdsmarkedets parter har forvaltet pengene i Fonden, som Folketinget har ønsket, og man har været enige om, at pengene skal gå til rekreative formål, siger hun.

Hun siger, at arbejdsmarkedets parter støtter lovændringen, så lønmodtagerne får de penge, de har optjent

Men Lizette Risgaard peger på, at når man ændrer ferieloven, kommer pengene fra Feriefonden til at mangle mange steder.

Hun understreger, at en del af de uhævede feriepenge går i statskassen og skiftende regeringer har haft snablen nede i fonden flere gange. Udover de vanskeligt stillede familiers ferieophold er der mange kulturinstitutioner, der er afhængige af penge derfra.

- Jeg går ikke ud fra, at Dansk Folkeparti mener, at man bare skal lade Fregatten Jylland sejle sin egen sø, næste gang den mangler penge. Det har været en beslutning af uhævede feriepenge blev brugt på det. Hvis man tømmer Feriefonden, må man jo finde en anden løsning, siger Lizette Risgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.