84 millioner: Her blev dine ubrugte feriepenge brugt

Hvad blev der af de feriepenge, du ikke hævede? 265 millioner gik i statskassen. 53 millioner blev brugt til alt fra ferieophold for anbragte børn til en udstilling om 1. Verdenskrig.
Oplevelsescenter 'Kirstinelyst Naturcenter' ved Randbøl Hede som er et koncept som Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007.
Oplevelsescenter 'Kirstinelyst Naturcenter' ved Randbøl Hede som er et koncept som Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007. Rune Johansen/Scanpix/arkiv

Alle optjener 12,5 procent af deres løn i feriepenge. Hvis man ikke holder ferie med løn, har man ret til at få pengene udbetalt.

Men sidste år gik der 84 millioner kroner i Arbejdsmarkedets Feriefond, fordi de ikke blev hævet af dem, der havde optjent pengene.

Arbejdsmarkedets Feriefond hjælper blandt andet med natur- og kulturprojekter. Men er først og fremmest den førende støttegiver til socialt udsattes ferieophold.

Feriehjælpsprogrammet er for mennesker, der midlertidigt er ude af stand til at forsørge sig selv eller sin familie, og som befinder sig i en socialt udsat livssituation.

I 2015 er der afsat 53 millioner kroner til at 27.000 vanskeligt stillede kan komme på ferie.

Blandt andet er der givet penge til ferieophold for:

* Børn og unge fra alkoholramte hjem.

* Enlige forsørgere med økonomiske, helbredsmæssige eller sociale problemer

* Anbragte børn og unge med fysiske og psykiske handicap.

* Unge flygtninge uden netværk.

* Beboere i socialt udsatte boligområder. Ofte ramt af flere problemer som dårlig økonomi, manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, fysisk og/eller psykisk sygdom, posttraumatisk stress, misbrug mv.

* Familier og personer, der er nært pårørende og/eller lever med et andet menneske, som har et alkohol/medicin- eller stofmisbrug, samt er økonomisk ressourcesvage/ kontanthjælpsmodtagere.

* Kvinder og børn på landets krisecentre

* Forsørgere, hvis familie er ramt af sclerose

Fonden støtter også natur- og kulturprojekter og giver støtte til ombygninger der sikrer handicappede adgang.

I 2014 gik der blandt andet støtte til M/S Museet for Søfart, der fik nye bygninger tegnet af Bjarke Ingels Group og til åbningen af en udstilling om Danmarks rolle i 1. Verdenskrig.

Staten har siden 1990’erne taget en del af de overskydende feriepenge. I 2014 var det 25,5 millioner ud af de 84 millioner kroner, som blev overført til statskassen.

Desuden har skiftende regeringer brugt Feriefonden som en ekstra pengekasse i forbindelse med finanslov-aftaler. Som en del af Finansloven blev der i 2014 taget 240 millioner kroner fra kassen. I år er det 40 millioner kroner.

Derfor svinder egenkapitalen i Arbejdsmarkedets Feriefond langsomt.

Samtidig er der stadigt flere danskere, som husker at få deres overskydende feriepenge udbetalt, og en lovændring har betydet, at mindre restbeløb bliver udbetalt automatisk.

Det er ikke alle uafhentede feriepenge, der går i Arbejdsmarkedets Feriefond. Der findes omkring 140 private feriefonde, som får overskydende feriepenge fra større virksomheder eller kommuner. De private feriefonde køber sommerhuse og ferielejligheder, som udlejes til medarbejderne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.