Vred Jytte Andersen til K: I kan tage ferien fra tusinder af udsatte

Det kan gøre livet endnu mere trist for tusindvis af udsatte familier, hvis feriefond bliver lukket ned. Den advarsel kommer fra formand for feriefonden og ex-minister, Jytte Andersen.
Det vil gøre ondt – hvis de tusindvis af familier, som kommer på ferie via Feriefonden – ikke længere kan få et pusterum i en ofte meget grå hverdag. Det mener formanden for Feriefonden og tidligere minister, Jytte Andersen. 
Det vil gøre ondt – hvis de tusindvis af familier, som kommer på ferie via Feriefonden – ikke længere kan få et pusterum i en ofte meget grå hverdag. Det mener formanden for Feriefonden og tidligere minister, Jytte Andersen.  Foto: Privat.

Titusindvis af familier risikerer at gå glip af et tiltrængt pusterum fra en hård hverdag. For eksempel kan anbragte børn, enlige mødre og handicappede gå glip af ferie. Det kan ske, hvis nogle af Folketingets partier gennemfører deres ønsker om reform af feriepengene.

Den stærke advarsel kommer fra Jytte Andersen. Hun er formand for Arbejdsmarkedets Feriefond og tidligere socialdemokratisk arbejdsminister.

Som omtalt i Avisen.dk ønsker Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance at afskaffe statens forvaltning af feriepengene. Det kan føre til, at Feriefonden på længere sigt bliver lagt i graven. Sker det, kan en masse mennesker få et endnu mere trist liv, fortæller Jytte Andersen til Avisen.dk

- Vi giver tusindvis af familier og børn en ofte tiltrængt ferie. Der er tale om mennesker, som vitterligt sjældent har meget at glæde sig over, siger Jytte Andersen, og fortsætter:

- Hvis man ikke finder en anden måde at give de mennesker en ferie på, vil det være trist.

Alene i år får omkring 27.000 trængte familier en ferie takket været Feriefonden. Blandt dem, der får en ferie, er blandt andre:

  • Anbragte børn
  • Børn af enlige
  • Børn fra hjem med stof- eller alkoholmisbrug
  • Flygtningebørn
  • Handicappede
  • Fattige familier
  • Familier fra ghettoer

En uge uden sagsbehandler

Jytte Andersen har været formand for Feriefonden i to år. Det har givet hende nogle uforglemmelige indtryk af, hvor meget godt fondens penge gør.

- Et indvandrerbarn har fortalt mig, hvordan han for første gang på en ferie - støttet af fonden - oplevede at komme tæt på en voksen, som ikke var en sagsbehandler. Han mødte en frivillig, der bare ville give ham en god ferie og ikke så ham som et problem eller en sag, fortæller Jytte Andersen, og fortsætter:

- Jeg har også mødt en enlig mor, der fortalte mig, at hun på grund af en uges ferie fik mod og overskud til at gå i gang med at tage HF-kurser og på den måde få lettere adgang til arbejdsmarkedet.

Pengestrøm kan tørre ud

Venstre-regeringen vil ændre på forvaltningen af feriepengene. Derfor har regeringen nedsat et udvalg, der senest i efteråret 2016 skal komme med forslag til en reform.

Allerede nu har ordførere fra Konservative, Liberal Alliance og Venstre dog meldt ud over for Avisen.dk, at feriepengene så vidt overhovedet muligt skal havne i lønmodtagernes lommer. Og står det til Liberal Alliance og Konservative skal staten slet ikke have med forvaltningen af feriepengene at gøre.

De borgerlige partiers holdning kan føre til, at Feriefonden på længere sigt må lukke helt ned. Fonden får nemlig sine penge fra kilder, der nok vil tørre ud, hvis staten ikke længere skal have noget med feriepengene at gøre.

Den store kilde for penge til fonden er de feriepenge, som lønmodtagere glemmer eller opgiver at hæve. Alene i 2014 gav det fonden en indtægt på 84 millioner kroner, hvoraf staten dog hapsede 25 millioner kroner.

Tænk jer om

Jytte Andersen er helt med på, at man laver en reform af systemet for feriepenge.

- Det vil eksempelvis være fornuftigt, at man kan få sine feriepenge i samme år, som de er optjent. Altså så det ikke længere skal være som i dag, hvor man kan gå længe og vente på at få sine feriepenge, siger Jytte Andersen.

Men hun håber meget på, at Folketingets partier besinder sig, før man laver en model, der lægger Feriefondens støtte i graven.

- De ferier, som Feriefonden yder støtte til via 30 frivillige organisationer, skal helst fortsat kunne lade sig gøre. For vi glæder rigtigt, rigtigt mange mennesker, siger Jytte Andersen.

K: Find penge et andet sted

Den konservative beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, kan sagtens leve uden Feriefonden.

- Hvis man vil støtte ferier for udsatte familier, må man kunne gøre det via Satspuljen eller andre midler på finansloven. Det behøver man ikke have Feriefonden til, siger Rasmus Jarlov til Avisen.dk.

Den køber Jytte Andersen dog ikke og siger sarkastisk:

- Det bliver sikkert også meget let at få midler ud af Satspuljen eller fra finansloven til ferier for udsatte. De offentlige kasser bugner jo af penge, og der skal ikke spares nogen steder.

Om Feriefonden

Pengene i Arbejdsmarkedets Feriefond bruges til ferieformål for lønmodtagere.

Fortrinsvis ferieophold for børn og familier, der er vanskeligt stillet.

I 2015 støtter fonden, at 27.000 vanskeligt stillede familier og børn kommer på ferie.

Fonden bruger i år cirka 53 millioner kroner på at støtte til ferier.

Fonden hører under staten. Midlerne kommer fra uhævede feriepenge samt renter og andet afkast af kapitalen.

Egenkapitalen var ved udgangen af 2014 på 425 millioner kroner.

Fonden fik i 2014 en indtægt på 84 millioner kroner som følge af, at lønmodtagere ikke havde hævet deres feriepenge. Heraf sendte fonden 25 millioner kroner til staten.

Læs mere om Arbejdsmarkedets Feriefond her.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.