Arbejde er ikke afskyeligt - Det er livskvalitet
Danmark kæmper stadigvæk med krisen, og mange danskere kæmper for et job eller en meningsfuld beskæftigelse.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Tidligere tænkte vi, at arbejde var afskyeligt, og fritid var fantastisk. Men i dag forstår vi, at arbejde kan - og bør være - en kilde til livskvalitet.

Sociale relationer, identitet og mening hører til blandt gevinsterne ved et arbejde - ud over lønnen. Derfor er et arbejde vigtigt for livskvaliteten. Gennem arbejde skaber vi værdi for hinanden og for os selv. Vi bygger broer, udvikler nye produkter, underviser, gør rent, leverer varer, passer børn, optimerer processer og helbreder syge.

Arbejde kommer i utallige former og er den aktivitet, vi bruger flest vågne timer på. I gennemsnit arbejder vi 1.500 timer om året. Arbejdslivet er en stor og vigtig del af vores liv og identitet. Ifølge European Social Survey 2010 ville 7 ud af 10 danskere nyde deres nuværende arbejde, selv hvis de var økonomisk uafhængige.

Arbejdsløshed skader livskvaliteten

Ledighed kan medføre stress, ensomhed og depression. Det er derfor heller ikke overraskende, at arbejdsløshed er noget af det værste, der kan overgå ens tilværelse. På tværs af landegrænser er arbejdsløse mindre lykkelige end folk med arbejde. Selv når man tager højde for effekten af indkomst.

Tabet af de sociale relationer på arbejdspladsen, selvfortællingen og strukturen i dagligdagen påvirker livet og den oplevede kvalitet. Danmark kæmper stadigvæk med krisen, og mange danskere kæmper for et job eller en meningsfuld beskæftigelse.

Ned i tid og tempo

Det er dog ikke kun ledighed, men også travlhed, der kan medføre nedgang i livskvalitet. Og mange danskere kæmper med at få arbejdslivet og familielivet til at hænge sammen. Livskvalitet opnåes ikke alene på arbejdspladsen, men i høj grad også, når vi har fri – fri til at slappe af, fri til at være sammen med familien, fri til at tage på fisketur.

Alternativet ønsker en debat om det gode liv i et bæredygtigt samfund. Vi foreslår at nedsætte den nuværende arbejdsuge fra 37 til 30 timer. På den måde kan vi fordele arbejdstimerne bedre, så flere, der lige nu ikke har arbejde, får det. Samtidig vil de, der arbejder, få bedre tid til hinanden og sig selv ved siden af arbejdet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.