Advarsel i en mørk tid: Er du synlig i trafikken?

Ved du, hvor længe de påsyede reflekser på dit, eller dine børns, tøj kan holde? Det ved 80 procent af danskerne ikke, viser undersøgelse.
Virker dine reflekser ordentligt, vil du kunne ses i mørket af bilisterne på 140 meters afstand.
Virker dine reflekser ordentligt, vil du kunne ses i mørket af bilisterne på 140 meters afstand. Foto: Scanpix/arkiv

Det er mørkt det meste af døgnet, og derfor er det særligt vigtigt, at de andre trafikanter kan se dig. Danskerne er generelt gode til at påføre sig selv og deres børn reflekser på tøjet.

De færreste af os ved, at reflekser på tøj har en naturlig levetid. Efter cirka 30 gange i vaskemaskinen har de udtjent værnepligten og skal skiftes.

- Det gælder særligt motionister, der vasker deres løbetøj tit, fordi de måske løber flere gange om ugen. Børns overtøj kommer også typisk oftere i vaskemaskinen, da de jo har det med at gøre tøjet beskidt, når de leger, siger Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden, til Ritzau Fokus.

De har netop, i selskab med forsikringsselskabet Codan, gennemført en større undersøgelse på området. Her viste det sig blandt andet, at hver femte motionist har oplevet en farlig situation i trafikken netop på grund af manglende synlighed.

Derudover viser undersøgelsen, at 81 procent af de 1016 personer i undersøgelsen ikke anede, at reflekser på tøj ikke virker efter 30 gange i vaskemaskinen.

Det tal er naturligvis kun et cirkatal. Vasker du tøjet ved høj temperatur, putter det i tørretumbler eller bruger afblegningsmiddel i vaskepulveret, vil reflekserne holde i endnu kortere tid.

Vil man tjekke, hvordan reflekserne på ungernes flyverdragt har det, er teknikken simpel.

- Den bedste måde er at lyse på dem med en lommelygte i et mørkt rum. Typisk har reflekser en overflade, der glimter. Så hvis den er blevet helt mat, er det nok et tegn på slitage, siger Henriette Madsen.

Hun påpeger, at den begrænsede levetid ikke har noget at gøre med, at reflekser er blevet dårligere end tidligere.

På spørgsmålet om, hvor mange reflekser man egentlig bør have på, når man færdes i vintertrafikken, er rådet, at man skal være fuldt synlig for bilisterne både forfra og bagfra.

Hos TrygFonden undersøger man også brugen af reflekser, og her er man kommet frem til flere gode råd om refleksbrug i trafikken.

- En refleks skal helst sidde lige over knæet, for det er der, bilernes lygter rammer først. Så tyder meget også på, at hvis man sætter reflekser rundt om arme og ben, har de en særlig gavnlig effekt, fordi bilisten så hurtigere kan afkode, at det er et menneske, der cykler eller går i mørket, siger René Højer, som er områdechef for sikkerhed i Trygfonden.

Virker dine reflekser ordentligt, vil du kunne ses i mørket af bilisterne på 140 meters afstand.

Sådan holder reflekserne på dit tøj længere:

- Brug aldrig vaskepulver, der er beregnet til hvidt tøj. Det indeholder ofte blegemiddel, hvilket slider voldsomt på reflekserne.

- Undgå skyllemiddel, da det ligger sig som en hinde hen over refleksmaterialet.

- Vask ved lav temperatur - jo lavere, jo bedre, da det varme vand slider mere på materialet.

- Undgå som udgangspunkt tørretumbling, da gnidningen og varmen heller ikke er godt for refleksmaterialet. Hæng i stedet tøjet til tørre.

- Som fingerregel kan man gå ud fra, at reflekser på tøj holder til 30 maskinvask.

Kilde: Børneulykkesfonden

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.