16-årige Helenes mor er på kontanthjælp: "Det er ubehageligt"

16-årige Helene mærker konsekvenserne af kontanthjælpsloftet, når hendes mor bliver trukket i ydelse.
- Man har bare ikke råd til fest i en familie på kontanthjælp, siger 16-årige Helene Dige Hjuler, der droppede sin konfirmation på grund af familiens dårlige økonomi.
- Man har bare ikke råd til fest i en familie på kontanthjælp, siger 16-årige Helene Dige Hjuler, der droppede sin konfirmation på grund af familiens dårlige økonomi. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

33.000 danskere bliver ramt, når kontanthjælpsloftet træder i kraft i næste uge. Flere organisationer advarer om, at 7.000 børn kan blive sendt ud i fattigdom, når deres forældre bliver trukket i ydelse.

Et af de børn er 16-årige Helene Dige Hjuler. I et interview med Berlingske fortæller hun om hverdagen i en familie på kontanthjælp. 

Der går ikke en dag, hvor Helene Dige Hjuler ikke tænker på sin families økonomi. Lige nu går hun på efterskole i Flakkebjerg ved Slagelse, og det betragter hun som en form for frikvarter fra det derhjemme.

- Jeg har tænkt ved mig selv, at nu tager jeg lige et år, hvor jeg ikke skal have så mange bekymringer, siger hun til Berlingske.

Og bekymringer er der nok af. Hendes mor arbejdede tidligere som sygeplejerske, men et parforhold fyldt med vold sendte hende på krisecenter og ud i en lang sygemelding. Forholdet gav også Helene to mindre søskende. 

I hverdagen kniber det med pengene, og sidst på måneden er det ikke sjovt at tage med moren på indkøb, når dankortet bliver afvist, og man må få kasseassistenten til at trække madvarer fra, fortæller Helene Dige Hjuler.

Ingen ferier og konfirmation

Pengene rækker heller ikke til ferier og tøj. Sidst Helene var på ferie i udlandet, var hun syv år gammel. Hun har aldrig købt et stykke tøj, der ikke var på udsalg, og hun går ikke til firsøren, men klipper selv det mørkblonde hår.

Sin konfirmation droppede hun også sidste år. Hun begrundede det med, at hun ikke troede på Gud, men i virkeligheden var det økonomien, der blev for uoverskuelig.

- Man har bare ikke råd til fest i en familie på kontanthjælp. Min mor er god til at fortælle os, at økonomien ikke er os børns ansvar. Men man kan ikke tage følelsen fra mig, at det er ubehageligt. Og man kan ikke tage fra mig, at jeg gerne vil tage hensyn, siger Helene Dige Hjuler til Berlingske.

Før hun kom på efterskole havde hun et fritidsjob i Meny, hvor hun tjente sine egne penge. Nu får hun 100 kroner i lommepenge af sin farmor hver måned. Og det, hendes mor kan undvære. Men når kontanthjælpsloftet rammer den 1. oktober falder hendes mors indkomst med 3.365 kroner per måned.

Helene Dige Hjuler mener ikke selv, at hendes sociale arv er dårlig.

- Det er bare vores økonomi, der halter. Den sociale arv virker nærmest modsat på mig. Jeg får det sådan, "jeg skal fandme ikke ende sådan her", for jeg kan se, hvor hårdt det er. Jeg har vildt høje ambitioner om, at jeg vil tjene ordentlige penge. Jeg ved virkelig, hvad penge kan gøre, siger hun til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.