1.500 faglige ledere fra hele kloden til topmøde i København

LO-formand Lizette Risgaard bliver vært for international fagbevægelses kongres i Danmark i 2018. Arbejdsmarkedsforsker kalder det fedt for både arbejdsgivere og fagbevægelsen, at begivenheden finder sted på dansk jord.
I 2018 kan LO-formand Lizette Risgaard byde velkommen til 1.500 faglige ledere fra hele verden. Hun har al mulig grund til at være stolt, siger ekspert.
I 2018 kan LO-formand Lizette Risgaard byde velkommen til 1.500 faglige ledere fra hele verden. Hun har al mulig grund til at være stolt, siger ekspert. Foto: Leif Tuxen, Scanpix.

For første gang nogensinde skal international fagbevægelse holde verdenskongres i et nordisk land. Nemlig Danmark, hvor LO-formand Lizette Risgaard kan byde velkommen til mere end 1.500 faglige ledere i København i december 2018.

Det er historisk, at den internationale paraplyorganisation for fagforeninger, ITUC, placerer deres kongres i Danmark. Repræsentanter fra 162 lande deltager i den faglige kongres, og til sammen repræsenterer de 180 millioner lønmodtagere på globalt plan.

Stolt Lizette

LO's formand, Lizette Risgaard, er megastolt over at få Verdenskongressen til København: 

- Det er første gang nogensinde, Danmark er vært for hele verdens fagbevægelse. Og det sker på et afgørende tidspunkt, hvor anstændige arbejdsforhold, social dumping og nye platforms-tjenester for alvor kræver fælles fodslag internationalt, siger hun.

I sit første år som LO-formand har Lizette Risgaard blandt andet besøgt Bangladesh, hvor hun så de ufatteligt barske arbejdsforhold, som folk arbejder under i tekstilindustrien. Og hun mødte overlevende fra tragedien i Rana Plaza, hvor mange hundreder arbejdere mistede livet på grund af overtrædelser af helt basale arbejdsmiljøregler. 

Skruppelløse arbejdsgivere

Det får hende til at understrege, at solidaritet blandt lønmodtagere i hele verden er mere påkrævet end nogensinde. 

- Virksomheder opererer på tværs af grænser, og der findes dem, der er skruppelløse nok til at udnytte mennesker i sårbare situationer og som ser stort på sikkerhed, arbejdsvilkår og faglige rettigheder. Det presser i stigende grad arbejdsforhold globalt. Også i Danmark, fastslår LO-formanden. 

Dansk fagbevægelse kan inspirere  

General-sekretæren for IFS, Sharan Burrow er også tilfreds med, at valget som værtsland faldt på Danmark:

- Vi er meget begejstrede for, at kongressen skal afholdes i København. Vi valgte Danmark, fordi dansk fagbevægelse altid har været solidariske rundt om i verden, men også fordi, at dansk fagbevægelse kan være inspiration til, hvordan man andre steder finder løsninger på påtrængende økonomiske og sociale problemer, siger hun.

Sharan Burrow fremhæver blandt andet, hvordan dansk fagbevægelse har indgået en trepartsafale om integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked. En aftale, der tager ansvar for at få flygtninge i job, hvilket er vigtigt for, at de skal få fodfæste i deres nye lande, pointerer den internationale fagboss.

Mens de faglige ledere er i København skal de også et smut over Øresundsbroen til Malmø, hvor de skal møde svensk fagbevægelse. 

- Vi skal besøge Sverige, for svensk fagbevægelse også har genopfundet sig selv. Sverige og Danmark er stadig blandt de mest lige samfund i verden, og  fagbevægelsens kamp mod ulighed og for anstændige  job og integration kan lære meget i den her region, siger hun til Avisen.dk.

Endelig pointerer den globale faglige leder, at udfordringer med klimaforandringer og omstilling til grøn vedvarende energi presser sig på allevegne.

- Hvis vi ikke lykkes med det, er der ingen jobs på en død planet. For at klare den omstilling er der også stor inspiration at hente her i Danmark, fastslår hun.

Stort skulderklap

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det en stor anerkendelse af dansk fagbevægelse, at kongressen skal holdes på dansk jord.

- Vi er et lille land i en stor, stor verden, hvor arbejdsmarkederne reguleres på helt andre måder end herhjemme. Derfor er det et ustyrligt stort skulderklap til den danske model. Man har simpelt hen opdaget ude i verden, at vi har skabt gode og arbejdsforhold, og det er fedt, siger han.

Arbejdsgiverne har også en del af æren

Men politikerne på Christiansborg og de store organisationer DI, DA og Dansk Erhverv kan også godt tage en del af æren, noterer han. 

- Arbejdsgiverne har da også grund til at være stolte over, at international fagbevægelse lægger deres verdenskongres her. Det er nemlig også en anerkendelse af, at danske arbejdsgivere sammen med fagbevægelsen tager ansvar og dermed aflaster det politiske system, siger han og henviser blandt andet til trepartsaftaler.

- Se på Frankrig lige nu, hvor der er uro og strejker på arbejdsmarkedet. I Danmark taler vi om tingene og laver aftaler, fastslår Henning Jørgensen.

Fodbold på dagordenen

På den faglige kongres i København vil der også være debat om VM-fodbold i Qatar, hvor byggerier af stadions har kostet tusindvis af migrantarbejdere livet, fordi ørkenstaten ser stort på arbejdsmiljø. Der vil også være fokus på social dumping, skattely og meget andet, der presser millioner af lønmodtagere i øst, vest, nord og syd.

På kongressen i Danmark, der begynder søndag 2. december 2018, vil de faglige ledere diskutere de aktuelle globale udfordringer. Fredag 7. december afsluttes kongressen med vedtagelse af nye prioriteter og strategier de kommende fire år samt valg af ny ledelse.

180 millioner lønmodtagere er med i faglig sammenslutning

International Faglig Sammenslutning, IFS, repræsenterer godt 180 millioner lønmodtagere verden over gennem sine omkring 330 tilknyttede organisationer. På engelsk hedder organisationen ITUC. 

Organisationens primære opgave er at fremme og forsvare arbejdstagernes rettigheder og interesser, gennem internationalt samarbejde mellem fagforeninger og fortalervirksomhed målrettet de store globale institutioner. IFS er bl.a. lønmodtagernes fælles stemme i FN’s arbejdsmarkedsorgan, ILO (International Labour Organization), som laver arbejdsstandarder for det globale arbejdsmarked.

IFS har seneste stået i spidsen for den internationale kritik af fodbold-VM i Qatar, hvor flere tusinde migrantarbejdere har mistet livet under stadionbyggerier og andre anlægsarbejder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.