Selvstændighed går i arv
Hvis far er murermester vil sønnens trang til et liv som selvstændig være større. Foto: www.colourbox.com
Din trang til at start egen virksomhed går videre til dit barn. Problem for erhvervsudviklingen mener direktør.

Murermesterens børn har mere mod på at starte egen virksomhed end skolelærerens.

Det viser en rapport fra a-kassen ASE, som har undersøgt sammenhængen mellem børn og forældres iværksættertrang. Hvis forældrene er selvstændige, vil børne hellere forsøge sig på egen hånd, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Undersøgelsen er foretaget blandt 900 selvstændige. 60 procent af deres børn er selvstændige eller har planer om at blive selvstændige. Til sammenligning vil kun godt 40 procent af lønmodtageres børn kaste sig ud i iværksætteri.

Arveligheden i karrierevalget er bekymrede og skidt for erhvervsudviklingen.

"Den logiske konsekvens af det er, at der bliver færre selvstændige i hver ny generation. Det er en udvikling, man bør gå langt for at undgå. Tilsyneladende har træfsikkerheden i de initiativer, der allerede er taget, ikke været helt god nok", siger direktør i ASE, Jesper Bøge.

Han forklarer, at nye virksomheder udgør den største motor i skabelsen af nye arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, at det at blive selvstændig bliver et mere naturligt valg.

Jesper Bøge lufter idéen om at benytte lokale selvstændige og iværksættere som aktive deltagere i eksisterende fag i folkeskolen for at fremme ungdommens interesse for iværksætteri.