Danmarks første OL-guldmedalje i hus
De glade guldvindere: Mads Rasmussen og Rasmus Quist Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Roerne Rasmus Quist og Mads Rasmussen vinder guld i lørdagens dramatiske OL-finale i mændenes letvægtsdobbeltsculler.

I lørdagens højdramatiske OL-finale i mændenes letvægtsdobbeltsculler hentede danskerne guld efter en helt fantastisk slutspurt. Guldmedaljen var den første ved legene i London.

Finalen fik en dramatisk begyndelse. Danskernes største rivaler fra Storbritannien fik en skidt start og holdt kort efter starten helt op med at ro.

En af briterne røg ud af sit sæde, og så var det spørgsmålet, om der var tale om en materiel skade, der giver ret til omstart. De andre fem både gav gas, men blev siden stoppet. Finalen blev afblæst, og så var det op til dommeren at bedømme situationen.

Dommerne gav briterne medhold, de fik lov til at deltage i omstarten, og så var det forfra. En yderst bemærkelsesværdig situationen.

I anden omgang kom finalen så i gang, briterne førte hele vejen, men i højdramatisk afslutning var danskerne stærkest og fik akkurat presset sig foran og snuppede guldet.

Danskerne vandt bronze ved OL i Beijing for fire år siden og har to VM-titler på cv'et, derfor var det olympisk guld, de gik efter.

- Vi har gået efter guld hele tiden, men det er klart, at nu er det mere realistisk, sagde Mads Rasmussen.

- Det er sjældent, man siger, at der ikke er meget, man kan gøre bedre, men det er sådan, jeg har det med vores semifinale. Vi vil ikke ændre noget til finalen, men prøve at gå ud og gøre det samme igen, og så tror jeg, vi kan vinde, sagde han.

Rasmus Quist og Mads Rasmussen blev i 2006 verdensmestre på Dorney Lake i Eton, hvor OL-finalen også blev afviklet.

Danskerne var mest i tvivl om, hvordan Frankrig og Storbritannien stor forud for OL-finalen, fordi danskerne forud for finalen ikke havde mødt de to både ved OL.

Det gjorde de så i finalen, og briterne var som frygtet stærke. De var dog ikke stærke nok til at slå den danske duo.