Administration 

De hvide kitler skændes om syge asylsøgere

Svære psykiske problemer kan i mange tilfælde sikre beboere på landets asylcentre ophold i Danmark. Det kræver dog, at lægerne vurderer, at flygtningene lider af helt bestemte sygdomme. Men kan læger overhovedet være neutrale, når de også er dommere over asylansøgernes skæbne?

• DF kræver undersøgelse af lægers snyd med asylsøgere

Skrevet i samarbejde med Christina Agger, chag@avisen.dk

Lægeerklæringer er ikke større end et stykke A4-papir. Men de kan være ekstremt magtfulde og afgøre om landets flygtninge skal have ophold i Danmark, eller om de fortsat skal tælle timer, dage og år på asylcentrene, indtil de kan sendes hjem. Jo mere syge asylsøgerne er, jo lettere er det nemlig for dem at få såkaldt humanitært ophold. Et enkelt ord kan gøre hele forskellen.

Men kan man stole på, at lægerne er neutrale og objektive, når de skriver erklæringerne? Eller er de hvide kitler farvet af deres egne holdninger til asylsøgerne?

De spørgsmål er omdrejningspunkt for en regulær skyttegravskrig, som i øjeblikket udspiller sig mellem to grupper af læger – en gruppe, der arbejder uden for asylcentrene, og en anden gruppe, der primært arbejder i centrene og er ansat i Dansk Røde Kors.

Midt i det hele står hundredvis af flygtninge fra Irak, Nordafrika og diktaturstater i Asien. De mennesker, som er afhængige af lægernes dom, hvis de ønsker at blive i Danmark.

Lægerne er dommere

Rigtig mange af asylsøgerne er uden tvivl syge. De hører stemmer, kan ikke sove om natten og mister i perioder hørelsen og synet. De får flashbacks og mareridt om krig og torturfængsler. Og de ville ønske, at de var raske. Men så alligevel ikke.

For paradokset er, at flygtningenes psykiske dårligdomme også kan blive deres redning.

Hvis lægerne finder asylsøgerne egentlig sindssyge, psykotiske eller selvmord­s­truede, plejer myndighederne at give humanitær opholdstilladelse. Hvis det ikke er tilfældet, bliver flygtningene ofte vist ud af landet. Også selvom de kan være dybt depressive, angste eller have posttraumatisk stresslidelse efter torturoplevelser.

Dermed er lægerne blevet dommere over asylsøgernes skæbne. Og den position kræver, at de hvide kitler kan bevare deres objektivitet og lægge deres personlige politiske holdninger på hylden. Men det kan de ikke altid. Det mener i hvert fald psykiater Eric Schaumburg, som med det synspunkt sparkede gang i konflikten mellem lægerne i sidste uge.

Anklager om fusk

Eric Schaumburg har gennem 15 år har været en af Dansk Røde Kors mest benyttede psykiatere i blandt andet asylcentrene Sandholmlejren og Kongelunden på Sjælland.

I Ugeskrift for Læger og et interview med Nyhedsavisen rettede Schaumburg i sidste uge en usædvanlig hård anklage mod en række læger uden for centrene, da han påstod, at der findes læger, som »i den gode sags tjeneste« overdriver, hvor syge asylsøgerne er, så de undgår at blive vist ud af landet.

Ifølge Schaumburg skriver lægerne simpelthen forkerte eller overdrevne lægeerklæringer til asylsøgerne, hvor der står, at de eksempelvis er psykotiske eller selvmordstruede – selvom det ikke passer. Myndighederne udviser nemlig ikke mennesker, der er så syge.

Spørgsmålet om snyd har før været fremme i lægekredse.

Som Nyhedsavisen har beskrevet, blev de farvede lægeerklæringer taget op på et møde i Lægeforeningen allerede i september.

»Pyntede erklæringer fra læger er blevet et problem. Der har tydeligvis været erklæringer, der har været præget af lægers emotionelle indstilling,« sagde Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, ifølge mødereferatet.

Svarer igen

Men Schaumburgs anklager har ikke fået lov til at stå uimodsagt. En anden gruppe af læger, som følte sig ramt eller bare provokeret af kritikken, har i Nyhedsavisen pure afvist Schaumburgs påstande og gjort det klart, at de aldrig er stødt på sådanne manipulerede lægeerklæringer i forbindelse med deres undersøgelser af asylsøgere.

I denne uge svarede fem læger desuden Schaumburg igen i en kronik i Ugeskriftet for Læger, hvor de skyder kritikken tilbage i favnen på Dansk Røde Kors. Flere kritikere mener nemlig, at den humanitære organisation og dens læger har udviklet sig til en forlænget arm for myndighederne frem for at varetage flygtningenes interesser. Og at dette påvirker lægerne til at bedømme asylsøgerne hårdere.

Røde Kors i dobbeltrolle

Problemet er ifølge kritikerne, at Dansk Røde Kors driver asylcentrene for de danske myndigheder, som har indført stadig strammere krav for at opnå asyl i Danmark. Med andre ord er udlændingemyndighederne i sidste ende Røde Kors-lægernes arbejdsgiver. Og det kan ifølge kritikerne påvirke lægerne til at vurdere asylsøgeren mere kritisk end ellers.

Ifølge børne- og ungdomspsykiater Bente Rich, der tidligere har arbejdet for Røde Kors, er organisationens læger blevet doctors at risk’ – et begreb, man bruger om læger, hvis pligt til at handle etisk forsvarligt risikerer at komme i karambolage med arbejdsgiverens interesse.

Men der er også en anden ting, som risikerer at påvirke asyllægerne hos Dansk Røde Kors, så de bliver mere kyniske i deres vurdering af flygtningenes helbred.

»Lægerne i Røde Kors arbejder i et meget lukket system. De er meget sjældent i dialog med læger uden for systemet, som de kan diskutere patienterne med. Og det har lægerne i Røde Kors især behov for,« siger Bente Rich og forklarer: »For hvis man i lang tid arbejder med mennesker, der er følelsesmæssigt belastede og i klemme, risikerer man som læge at blive udbrændt og mindre fintfølende. Det bliver hverdag at se svært belastede mennesker, og så risikerer man ikke at være nok opmærksom over for eksempelvis selvmords­truede asylsøgere.«

Diagnoser er svære

Den vurdering deler Heidi Hansen, pensioneret overlæge i psykiatri og tidligere administrativ overlæge på anstalten Herstedvester, hvor nogle af landets sværest psykisk syge – dog ikke egentlige sindssyge – kriminelle befinder sig.

»I et lukket system kan man blive så vant til at se på lidelse, at man til sidst accepterer for meget og lader stå til. Røde Kors-lægerne står midt i forfærdelige og tragiske menneskehistorier. De har brug for at drøfte sagerne med andre læger, som står uden for Røde Kors. Ellers risikerer de at blive apatiske – altså ude af stand til at føle noget for asylsøgerne. De risikerer at udvise en farlig ligegyldighed i en misforstået neutralitet,« siger Heidi Hansen.

Det var onsdag ikke muligt at få en kommentar fra Ebbe Munk-Andersen, der er chef­læge i Dansk Røde Kors, til påstanden om, at organisationens læger bliver kyniske af deres arbejde. Men i et tidligere interview med Nyhedsavisen siger Ebbe Munk-Andersen, at han – ligesom Eric Schaumburg – mener, at læger risikerer at miste den gode dømmekraft, fordi de i praksis kommer til at afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet eller ej.

Ifølge Ebbe Munk-Andersen er problemet dog snarere, at vurderingen af asylsøgernes helbred altid er en fortolkning.

For eksempel kan det være vanskeligt at vurdere, om en asylsøger er psykotisk – hvilket typisk giver humanitær opholdstilladelse – eller om asylsøgeren ’blot’ har posttraumatisk stress.

»Det lille ord ’psykotisk’ kan flytte bjerget totalt og afgøre sagen. Sygdommen betyder, at man er forrykt eller afsindig i forhold til, hvad der er normalt. Men det er ikke en helt nagelfast diagnose. Det er et gråzoneområde, og derfor kan det være meget kontroversielt at stille diagnosen, når man ved, at det i praksis kan afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet. Det samme gælder de selvmordstruede. Er de 10 eller 30 procent selvmordstruede? Det er altid vanskeligt at finde ud af. Det ville være lettere, hvis det handlede om at undersøge, om folk havde hiv,« siger Ebbe Munk-Andersen.

faktaboks

Psykisk syge asylsøgere kan som udgangspunkt kun få humanitær opholdstilladelse i Danmark, hvis de er egentlig sindssyge , psykotiske eller selvmordstruede .

Sygdomme som posttraumatisk stresslidelse, der kan være stærkt invaliderende i form af angstanfald og hallucinationer, udløser således ikke opholdstilladelse.

Det er typisk læger tilknyttet Dansk Røde Kors, der stiller diagnosen. Derefter træffer udlændingemyndighederne beslutningen ud fra asylsøgerens ansøgning og lægejournaler.

Asylsøgerne kan dog også bede læger uden for Dansk Røde Kors om at få en lægeerklæring med en diagnose. Eksempelvis hvis de ikke er tilfredse med Røde Kors-lægernes vurdering.

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone