Indvandrere i medierne

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Virkede overskiften Allahu akhbar i forbindelse med dommen i Glostrup-sagen provokerende? Det har den tilsyneladende gjort på en del, siden den kunne starte sådan en debat:

http://avisen.dk/blogs/emkjaer/avisen--medlemsblad-df-170207.aspx

Det er mig, der har skrevet artiklen. Og jeg vil da gerne indrømme, at det ikke var den overskrift, jeg ville have lavet, havde jeg haft frie hænder. (Lad mig her pointere, at det var en fejl i underubrikken, da der stod at det var de tiltalte, der havde råbt sådan. De sad tværtimod helt stille).

Omvendt har jeg ikke noget problem med den. Blandt andet fordi der ikke er noget voldsomt eller ekstremistisk i at sige (eller råbe, for den sags skyld) Gud er stor blandt muslimer. Det er et ret almindeligt udtryk, der - desværre - har fået en negativ klang blandt mange danskere. Men i teksten forsøgte jeg netop at få frem, at det hele forløb ret roligt, bortset fra det lille udråb i forbindelse med dommerens omstødning af tre af de fire nævningekendelser. Og der var flere end to personer, der råbte ude på gangene. Det var bare tilfældigt, at der kom et godt billede ud af netop de to drenge.

Debatten udviklede sig derefter til at handle om mediernes ansvar i forhold til, hvordan samfundet ser på indvandrere.

Jeg er principielt modstander af artikler, hvis eneste formål er at vise, hvor godt en gruppe indvandrere klare sig. Som journalist er det min opgave at finde og skrive nyheder, og der er absolut intet nyt i, at indvandrere klarer sig godt i det danske samfund. Det gør langt, langt, langt de fleste.

Derimod synes jeg, det er ærgeligt, når man i de negative historier bevidst gør det til et spørgsmål om etnicitet eller religion. Det er nemlig med til at give det forkerte indtryk, som en del danskere i dag har af indvandrere.

Men for mig at se er løsningen ikke, at lave flere af de postive historier, bare for at skrive noget positivt. Jeg mener derimod, at det ville have en bedre virkning, hvis journalister anstrengte sig for at finde cases eller eksperter med indvandrerbaggrund til at tale om alt muligt andet end deres baggrund. For eksempel når der er brug for en tandlæge, ingeniør, frisør eller hjemmehjælper.

Integrationen er først vellykket, når man vænner sig til at høre Mohammed udtale sig på lige fod med Morten.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.