CIA og kampen mod de onde

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

 

Så kom de langt om længe: De berygtede ’Family Jewels’.

Familiejuvelerne er en række dokumenter, der i detaljer beskriver, hvordan CIA brød amerikansk lov i perioden 1950 til 1973.

En russisk afhopper blev holdt indespærret i en celle med tremmer uden andet end en madras. Her fik han lov at sidde i to år. CIA-agenterne troede nemlig ikke helt på, at Jurij Ivanovich Nosenko virkelig ønskede at hoppe af … Det gjorde han faktisk.

Efter to års kidnapning skriver CIA i dokumenterne, at det blev klart, at Nosenko var god nok , og at han viste sig at blive den mest værdifulde og økonomisk rentable afhopper denne tjeneste nogensinde har haft .

Manglen på anger og de iskolde beregninger er kendetegnende for de 702 sider, som også i detaljer beskriver forsøget på at få mafiaen til at myrde Cubas kommunistiske leder, Fidel Castro, med gift.

CIA har beklaget de ulovlige handlinger i 1960’erne, og den nuværende direktør kaldte dem et glimt af en meget anderledes tid og en meget anderledes tjeneste . I virkeligheden ved vi ikke meget om, hvor anderledes CIA er i dag, da missionerne stadig er hemmelige. Men eksistensen af hemmelige CIA-flyvninger rundt omkring i verden og historierne om CIA, der afleverer fanger til tortur hos allierede i Mellemøsten, tyder på, at CIA stadig er klar til at bøje reglerne – eller knække dem helt over.

For noget tid siden interviewede jeg en af de CIA-agenter, der blev bedt om at udføre en af CIA’s top-hemmelige missioner. Larry Devlin blev som CIA-agent i Congo i 1960’erne bedt om at myrde landets folkevalgte premierminister Patrice Lumumba. Han udførte aldrig opgaven, selvom han havde giften liggende.

Da jeg spurgte ham, hvordan han kunne arbejde for et bureau, der var klar til at bryde alle regler, svarede han:

Du kan ikke huske Den Kolde Krig. Hvis vi agenter ikke havde gjort de ting, vi gjorde, havde verden set anderledes ud i dag. Så havde vi ikke kunnet snakke frit over telefonen i dag, og kommunisterne havde haft magten.

Larry Devlin og hans CIA-venner var i en kamp mellem de gode og onde, og i en sådan kamp er man klar til at bryde reglerne. I dag kæmper CIA’s agenter en anden kamp mellem godt og ond, hvor de onde nu er de islamiske fundamentalister.

Og det er præcis i den slags gode-mod-de-onde-kampe, at reglerne bliver brudt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.