Vred pædagog: Hvorfor har vi råd til jagerfly, men ikke til ordentlig børnepasning?

Det er helt forkert prioritering at bruge 20 milliarder kroner på nye jagerfly, når vi samtidig må spare så meget på børnehaver, at det går ud over børnenes trivsel, mener en frustreret pædagog.
Pædagog undrer sig: Vi har åbenbart ikke råd til at investere i, at børn vokser op og bliver gode samfundsborgere - men vi har råd til at købe jagerfly til 20 milliarder kroner.
Pædagog undrer sig: Vi har åbenbart ikke råd til at investere i, at børn vokser op og bliver gode samfundsborgere - men vi har råd til at købe jagerfly til 20 milliarder kroner. Foto: Scanpix/Arkiv

Én pædagog alene med 13 børn - hvoraf en skal skiftes, en anden skal trøstes og tre andre kommer op at slås. Sådan beskriver pædagog Mette Munck Theisen i et debatindlæg i Politiken sin og kollegernes typiske arbejdsdag.

Hun er frustreret over, at der efterhånden er sparet så meget på normeringen i børnehaver og andre institutioner, at der ikke er tid eller hænder nok til at give børnene den basale tryghed, omsorg, opmærksomhed og læring. Og hun frygter, at det i sidste ende vil blive dyrt for samfundet, hvis vi taber så mange børn på gulvet.

Men der er råd til jagerfly til 20 mia

Endnu mere vred bliver hun over at høre, at vi åbenbart har råd til at købe nye jagerfly til mindst 20 milliarder kroner.

"Jeg bander sjældent, men lige dér må jeg erkende, at det var de allerværste gloser i det danske sprog, der gik gennem mit hoved.

Jeg har ikke rigtig fulgt med i debatten om jagerfly, men her står det sort på hvidt, at vi har råd i Danmark; råd til jagerfly, men ikke til helt basal velfærd," skriver Mette Munck Theisen blandt andet i debatindlægget, der har høstet meget forskellige reaktioner på Politiken.dk.

"Hvad med jeres betalte frokostpause?"

"Prisen på de kampfly er i omegnen af 50 milliarder over 40 år. I selvsamme periode er statens budget i omegnen af 40.000 milliarder. Hvorfor er det specifikt den promille der bruges på kampfly som skal redde hele verden??" skriver Allan Petersen for eksempel.

Nogle understreger vigtigheden i, at Danmark kan forsvare sig selv, og mener, at man hellere skulle sætte ind over for skattespekulanter, som koster staten penge.

Andre mener, at det er de offentligt ansattes betalte frokostpause og børnehavernes forkærlighed for økologisk mad, som vælter budgettet. Og så er der de debattører, som mener, at pædagoger ikke forstår sig på økonomi, og at det må være folks eget ansvar at passe deres børn.

Hvordan er det en god investering at svigte børn?

Andre er enige med pædagogen i, at prioriteringen er forkert.

"Det er vigtigt at alle protesterer ud fra hver sin hverdag, for det er ikke i orden at politikerne imod et stort befolkningsflertal bruger vore skattepenge til krig, død og ødelæggelse, eller i bedste fald spilder vore pengene på fly som ikke fungerer. Enhver med en smule sund fornuft kan se at det er en forkert prioritering. Det er dumt, det er destruktivt og det er farligt," skriver Flemming Østergaard for eksempel.

"Til alle jer skribenter, der mener, pædagoger ikke fatter en bjælde om økonomi: Vil i være søde at forklare det økonomisk rentable i, at vi sparer så meget på børnepasningen, at vi i stedet for at producere sunde, kreative mennesker i vore institutioner i stedet producerer svigtede børn, der bliver til udgiftstunge voksne????  Når der nu findes rigeligt med forskning, der fortæller os, at tidlig indsats er langt, langt det billigste," skriver Oleg Thomas Mose.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.