Voldsomme skader: Veteraners traumer giver uventet stor regning

Krigsveteraner er så hårdt ramt af psykiske skader, at erstatninger nu runder en milliard kroner.
Erstatning til krigsveteraner har nu rundet en milliard kroner.
Erstatning til krigsveteraner har nu rundet en milliard kroner. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix
Veteraner har så mange psykiske skader, at erstatninger for deres mén i løbet af to år har rundet en milliard kroner. 
 
Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af aktindsigt i tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
 
Da partierne bag forsvarsforliget i november 2013 vedtog, at veteraner lettere skulle kunne få anerkendt psykiske lidelser som en arbejdsskade, lød skønnet, at merudgifterne ville være 450-500 mio. kroner. Den halve milliard var vel at mærke for hele perioden 2013 til 2017, men allerede nu er beløbet for længst brugt.
 
I alt er der i 2014-2015 tilkendt 1.045 millioner i 703 sager. Erstatningsbeløbet er Danmarkshistoriens største, når drejer sig om psykiske arbejdsskade.
 
For et år siden erkendte Forsvarsministeriet, at soldaterne havde større psykiske skader end først antaget. I august 2015 lavede man derfor et nyt skøn. Nu lød vurderingen, at merudgifterne i 2013-2017 ville være 1,2 milliarder kroner, men meget tyder på, at erstatningerne også kommer til at sprænge det nye skøn.
 
Ved nytårsskiftet manglede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring stadig at behandle 322 veteransager. Fra januar til juli kom der yderligere 92 sager til. 
 
- Det må forventes, at der også i de verserende sager vil blive udbetalt en del store erstatninger, skriver kontorchef Jane Hansen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i en mail.
 
Hærens Konstabel- og Korporalforening og Centralforeningen for Stampersonel oplever, at de psykiske skader er lige så store hos de veteraner, som får deres sager behandlet nu, som tidligere.
 
- Tyngden af sager er den samme, siger Mette Lind-Hansen, specialkonsulent i Centralforeningen for Stampersonel.
 
Hvis de mere end 400 veteraner, der afventer afgørelse, får anerkendt deres arbejdsskader som hidtil, vil erstatningerne løbe op i yderligere omkring 615 millioner kroner, viser Ugebrevet A4's beregninger. Tallet gælder alene erstatningerne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
 
Oveni kommer den særlige erstatning, som traumatiserede veteraner får fra forsvaret, og som ifølge Ugbrevet A4' kilder må forventes at løbe op i flere hundrede millioner kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.