Vild læserdebat om sønderjysk DF-støtte: "Lad være med at dømme os"

På Avisen.dk's Facebook-side er brugerne alt andet end enige om, hvorfor Dansk Folkeparti fik fremgang i det sønderjyske.
Efter valget var en fotograf i Kristian Thulesen Dahls hjemby i Sydjylland, Thyregod, og mødte her Jean og Eva  Darly, der begge stemte på DF-lederen. "Jeg tror, han er en af de eneste, der har føling med, hvad der sker med folk. Jeg tror, det er derfor, det er gået sådan, som det er, fordi folk er trætte af det københavneri," sagde Jean Darly.
Efter valget var en fotograf i Kristian Thulesen Dahls hjemby i Sydjylland, Thyregod, og mødte her Jean og Eva Darly, der begge stemte på DF-lederen. "Jeg tror, han er en af de eneste, der har føling med, hvad der sker med folk. Jeg tror, det er derfor, det er gået sådan, som det er, fordi folk er trætte af det københavneri," sagde Jean Darly. Foto: Scanpix

Der er sat spot på de syd- og sønderjyske vælgere efter et folketingsvalg, hvor Dansk Folkeparti høstede mange stemmer i det område af Danmark, der grænser op til Tyskland.

"De er mærkelige," synes en del røde vælgere fra storbyen at mene om syd- og sønderjyderne. Også på Avisen.dk's Facebook-sde har emnet været flittigt debatteret i tråden, der udspinder sig under en artikel, hvor museumsinspektøren på Sønderborg Slot giver sit bud på, hvorfor DF fik så stor tilslutning i hans landsdel.

Læs også: "Sønderjyderne sidder ikke som indavlede hillbillies og spiller banjo"

Kort fortalt mener han, at der er en række saglige grunde til DF-tilslutningen. Sønderjyderne har mistet tiltroen til Lars Løkke Rasmussen, og landsdelen føler sig glemt af Christiansborg. Arbejdspladserne forsvinder til både udlandet og storbyerne, er nogle af hans pointer.

Og dem nikker en del læsere genkendende til:

"Jeg tror ikke, at alle, der stemmer DF, er racister og nogle u-ordentlige mennesker. Men jeg tror måske, at mange af DF's vælgere er usikre på fremtiden. Det er især i "Udkantsdanmark" at DF står stærkt, og her er krisen ikke slut endnu, her er det svært at finde job, sælge huse osv," skriver Charlotte, som mener, at stor utryghed skaber grobund for en syndebukmentalitet - "selv om det nok i virkeligheden er de færreste, der virkelig kender en flygtning eller indvandrer."

"Men det gør som sagt ikke alle til racister eller slette mennesker, men derimod til mennesker, som politikerne har glemt, fordi de jo ikke bor i København," skriver hun.

Nanna har en anden holding:

"Jeg forstår simpelthen ikke, at man med en smule hjerteblod kan stemme på DF -udkant eller ej," skriver hun.

"Og nej, jeg er hverken velhavende eller i den kreative klasse, selvom jeg bor i Kbh. Og ja jeg ser tydeligt de udfordringer der er i provinsen - men at lade DF 'redde' sig ud af det er jo vanvid."

Jeg bor selv i Sønderjylland, og vi er flere der har stemt DF. Vi ønsker mere kontrol ved grænsen mm. Jeg har ihvertfald ikke et had til fremmede. Lad dog være med at dømme andre - og hvor nogle dog kan svine andre til
Janni

Micke har denne kommentar:

"Er i en branche, der om nogen er blevet ramt af øst-arbejderne, men ville alligevel aldrig stemme på DF, de ting, de fremturer med, er så langt fra alt, hvad jeg betragter som dansk, at det ikke er forenligt med min ånd, den politik de vil have er skadelig for Danmarks omdømme og renomme og det er i forvejen ikke det bedste rundt omkring."

Janni er bosiddende på egnen, som alle i øjeblikket har en mening om. Som hun ser det, bør folk stikke piben ind og sætte sig ordentligt ind i sagerne:

"DF er ikke racistisk. Jeg bor selv i Sønderjylland, og vi er flere der har stemt DF. Vi ønsker mere kontrol ved grænsen mm. Jeg har ihvertfald ikke et had til fremmede. Lad dog være med at dømme andre - og hvor nogle dog kan svine andre til."

Sangeren Niels Hausgaard har også blandet sig i debatten ved at kalde kampen mellem by og land for "utrolig dum".

Læs også: Niels Hausgaard; Utroligt dumt med kamp mellem land og by

På Avisen.dk's Facebook-side støtter en del ham i den udmelding:

"Gu er det så ... Men det er et faktum at man bliver bedømt på sine handlinger. Så der er en stor opgave med at forstå baggrunden for handlingen her - og den løses ikke ved at råbe "dumme" efter hinanden," skriver Kim.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.